Engedély nélkül folytatott praxist romániai magánklinikákon az olasz parkolóőr – Vizsgálják az ügyet

Bede Laura 2019. február 05., 18:19

Az összes olyan romániai magánklinika ellenőrzését elrendelte kedden az egészségügyi miniszter, ahol külföldi orvosok praktizálnak. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy egy olaszországi, nyolc osztályt végzett férfi plasztikai sebésznek adta ki magát.

Fotó: Facebook/Dr. Matthew Mode

Pintea kedden azt is közölte, hogy az egészségügyi minisztérium nem honosította Matteo Politi orvosi diplomáját, anélkül pedig az orvosi kamara nem adhatott neki praktizálási engedélyt, így a csalót csakis törvénytelenül szerződtethették a romániai klinikák.

A bukaresti orvosi kamara bűnvádi feljelentést tett ellene,

az országos kamara pedig közölte, a férfi sem Matteo Politi, sem Matthew Mode néven nem szerepel a tagjai között, ilyen névre még ideiglenes praktizálási engedélyt sem adtak ki. Ugyanakkor kedden délután a bukaresti közegészségügyi igazgatóság elismerte, hogy tavaly márciusban orvosi bélyegzőt állítottak ki az olasz férfinak.

A 38 éves álorvos (aki eredeti szakmája szerint parkolóőr) néhány nappal karácsony előtt bukott le a bukaresti Monzában, miután elvégezte első sebészeti beavatkozását a klinikán.

A műtős személyzetnek feltűnt, hogy a férfi nem előírás szerint mosta meg kezeit az operáció előtt,

valamint az orvosi kesztyűt sem tudta rendeltetésszerűen felhúzni. Az egészségügyi szakemberek a fővárosi orvosi kamarához fordultak, így derült ki fény a csalásra.

Matthew Mode igazi neve Matteo Politi, aki tíz évvel ezelőtt már lebukott Olaszországban. A velencei férfi hamis orvosi diplomái szerint az amerikai Johns Hopkins Orvosi Egyetemen végezte a tanulmányait.

A hamis papírokkal hat olaszországi kórházban és klinikán tevékenykedett, sőt saját plasztikai sebészeti központot is nyitott.

Politit hazájában másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték 2011-ben, amiért ellopta és felhasználta egy kardiológus személyi adatait. Ezt követően érkezett Romániába és magát Matthew Mode brit orvosnak kiadva sikerült nagy bukaresti magánklinikákon dolgoznia. A férfi azt állította, hogy rendelkezik az orvosi kamara és a román egészségügyi minisztérium engedélyeivel, amelyet a kamara leterheltsége miatt még nem tudtak kiállítani számára. Így az álorvos tavaly márciustól december végéig praktizált a bukaresti Euromedical, Prestige, MH Medical Group és Monza klinikákon.

Az érintett intézmények közül a Monza klinika kedden azt közölte, hogy Politi más beteget, mint akinek az operációjánál lebukott, nem vizsgált és nem is műtött meg a kórházban. A Libertatea érdeklődésére Matteo Politi sms-ben közölte, hogy külföldön tartózkodik, a további kérdésekre nem válaszolt.