Navracsics Tibor szerint fordulópont következhet be a kisebbségek védelmét illetően

MTI 2019. február 05., 14:53

Fordulópont következhet be az európai őshonos kisebbségek védelmét illetően az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack polgári kezdeményezés aláírása által Navracsics Tibor uniós biztos szerint.

Fotó: Gábos Albin

Az uniós biztos Az intézmények szerepe az európai kisebbségek életében címmel az Európai Parlamentben szervezett konferencián kiemelte, az figyelhető meg, hogy az Európai Bizottság elsősorban a gazdasági együttműködésekre koncentrál, a kisebbségi kérdéskört igyekszik kikerülni.

A múlt héten erdélyi korúton járt uniós biztos szerint ezen változtathat az őshonos kisebbségek jogainak védelme érdekében indított Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés.

Navracsics Tibor beszédében elmondta, az őshonos nemzeti kisebbségeknek alapvető helyüknek kell lennie az unióban, ugyanis az Európai Unió egyik jelszava az „Egység a sokféleségben”. Ennek ellenére szerinte az figyelhető meg, hogy a kisebbségi kérdéskört az Európai Bizottság igyekszik kikerülni, elsősorban a gazdasági együttműködésekre koncentrál. Azok a területek ugyanis – mint a kultúra, oktatás, közigazgatás –, amelyek a kisebbségi lét szempontjából alapvető fontosságúak, kizárólagos tagállami hatáskörbe tartoznak.

Az uniós biztos elmondta, a kisebbségi lét szempontjából eseti segítséget, bátorítást és támogatást jelenthet az unió Erasmus programja, amely az iskolai és óvodai részvétel mellett a civil életet is támogatja, ahol szintén az anyanyelv és az identitás megőrzése lehet feladat. Beszédében a magyar biztos kiemelte, hogy az Európai Bizottság hozzáállásában fordulópont következhet be az európai őshonos kisebbségeket illetően, ugyanis az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack polgári kezdeményezés aláírása kikényszerítheti, hogy az uniós bizottság, valamint többi európai intézmény is hangsúlyosabban foglalkozzon a témával. „Jelenleg még nem ez a helyzet” – tette hozzá.