A sofőr facebookos élő közvetítése miatt történt súlyos baleset az észak-erdélyi autópályán

MTI 2019. február 05., 11:48

Élőben közvetítette egy balesettel végződött előzését az A3-as észak-erdélyi autópályán egy kisbusz sofőrje – közölte kedden a Mediafax hírügynökség.

A Kolozs megyei balesetben a sofőr és a jármű négy utasa megsérült

A kisbusz hétfőn délelőtt külföldön dolgozó román vendégmunkásokat szállított Maros megyébe, és a Kolozsvár mellett elhaladó autópályán egy nyerges vontató előzésébe kezdett. A hazai hírtelevíziók által is bemutatott felvételen látható, hogy a kisbusz a menetirányokat elválasztó szalagkorlátnak csapódik, aztán felborul.

A balesetben a sofőr és a jármű négy utasa megsérült.

Tavaly májusban szintén vendégmunkásokat szállító Maros megyei kisbusz szenvedett balesetet a magyarországi Ceglédbercelnél, melyben kilenc személy vesztette életét. Azt a balesetet is a sofőr élőben közvetítette. Feltehetően azért nem vette észre a szembe közeledő teherautót, mert a telefonjára figyelt. A ceglédberceli eset után a román belügyminisztérium és a rendőrség kampányt indított az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen.

A bukaresti belügyi tárca közösségi oldalán arra kérték a tömegközlekedési eszközökön utazókat, hogy szóljanak rá az autóbuszok, trolibuszok, villamosok vagy taxik vezetőire, ha azt látják, hogy vezetés közben használják a telefonjukat. Ha pedig a vezető a felszólítást követően sem teszi félre a telefont, azonnal jelentsék a segélyhívószámon. A román rendőrség egy petíció aláírására buzdított, melynek azt a címet adták: „Stop a volán mellőli élő Facebook-közvetítésekre! Lájkold az életet!”