Minden idők leghosszabb zarándokvonata indul a csíksomlyói pápai misére

MTI 2019. február 01., 14:08

Minden idők leghosszabb zarándokvonatát indítja el Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói szentmiséjére a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda – közölték a szervezők pénteken Szombathelyen.

Fotó: Barabás Ákos

Budai László, a Misszió Tours ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: Szombathelyről május 31-én indul el a Boldogasszony zarándokvonat, amelyet Budapesten kapcsolnak össze a Pécsről, Püspökladányban pedig a Nyíregyházáról, Debrecenből érkező szerelvénnyel, és június elsején hajnalban érkezik meg Csíkszeredába.

A zarándokok részt vesznek Ferenc pápa latin nyelvű szentmiséjén, majd a vonat este indul vissza Magyarországra.

A Boldogasszony zarándokvonatot június 6-án Szombathelyről, Budapestről és Miskolcról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba indítják el. A Misszió Tours évek óta szervez zarándokvonatokat – emlékeztetett Székely János szombathelyi megyéspüspök. A zarándokvonatok nagy értékének nevezte, hogy az úton a zarándokok megismerkedhetnek egymással. „A síneken utazó templomnak, kápolnának is nevezett vonaton gyónásra is lehetőség van, a zarándoklatra közös énekkel, imádsággal készülnek fel, majd együtt vonulnak a Mária-kegyhelyhez, a templomhoz” – ismertette.

„Csíksomlyó a magyarság lelki, szellemi szíve, ezért is nagy öröm, hogy Ferenc pápa ellátogat Csíksomlyóra és magyar hívekkel is együtt imádkozik” – fogalmazott a megyéspüspök. Hozzáfűzte: az Erdélybe látogatók lelket építő élményekhez jutnak magyarságtudatból, vendégszeretetből, vidámságból, összetartásból. „Gyakran a határon túli magyar testvéreink hitben is sokkal életerősebbek és hittel telibbek: Csíksomlyón ehhez a forráshoz megyünk, ahol a nemzet szíve dobban” – hangsúlyozta Székely János.