Borkóstoló és kalotaszegi cigány muzsika a kolozsvári SzalonnaFeszten

Bede Laura 2019. február 01., 13:18

Új helyszínen, bővített programkínálattal szervezik meg a hétvégén a kolozsvári SzalonnaFesztet. Ezúttal a Tordai úti ROD étterem teraszán várják az érdeklődőket, a háztáji finomságokat felvonultató vásár idején minden délután más-más kategóriában lehet megmérettetni.

Fotó: Biró István

„A helyszínváltoztatás egyik oka, hogy olyan kedvező ajánlatot kaptunk az étterem vezetőségétől, amit nem lehetett visszautasítani. Szintén újdonság az elmúlt évekhez képest, hogy nem egy napra sűrítettük a zsűrizéseket. Pénteken a felvágottakat értékelik, szombaton a szalonnák kapják a főszerepet, míg vasárnap a kolbászok és sonkák kerülnek terítékre” – mondta el a Krónika érdeklődésére Molnár Attila főszervező. Hozzátette, a rendezvény első és utolsó napján az országos gasztronómiai egyesület (ACEEA) biztosítja saját zsűrijét, viszont

ragaszkodtak ahhoz, hogy a szalonnákat ne feltétlenül mesterszakácsok értékeljék, hanem közéleti személyiségek, „szalonnafüggő” emberek.

Így szombaton Kovács Ferenc, a Bulgakov kávéház vezetője, György Attila író, Sabin Gherman publicista, Radu Zărnescu ACEEA-elnök és Vincze Péter mangalicafarm-tulajdonos zsűrizik.
„A díjak szimbolikusak: lesz első, második és harmadik részvételi elismervény, illetve mindenki kap oklevelet. Bár a fesztivál megmérettetésnek tűnik, igazából egy farsangi összejövetel, ahol a sertéstenyésztők találkozhatnak, évente egyszer megoszthatják egymással tapasztalataikat” – részletezte a főszervező. Kifejtette, szombaton, a zsűrizés idején és azt követően

autentikus kalotaszegi cigány muzsikát játszó mérai zenészek biztosítják a hangulatot.

Az idei programot továbbá a Cotnari borpincészet bemutatkozása színesíti.

Molnár Attila arról is beszámolt, hogy a SzalonnaFeszt jövő évben reményeik szerint „visszatér” a kincses város központjába, és a Bulgakov kávéház hátsó udvarán szerveznék meg.