Budapest: nem tudjuk, hol van Olosz Gergely

Balogh Levente 2019. január 30., 18:15

A magyar Külügyi és Külgazdasági Minisztériumnak nincs információja arról, hogy a korrupció miatt Romániában elítélt volt RMDSZ-es szenátor, Olosz Gergely Magyarországon tartózkodna – közölte a külügyi tárca.

Nyoma veszett. Több mint egy hónapja keresik a három év börtönre ítélt volt szenátort

A minisztérium ezzel a Demokratkus Koalíció országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes interpellációjára reagált, aki román sajtóértesülésekre hivatkozva kérdezte meg a minisztériumot, hogy a magyar hatóságok nyújtottak-e valamilyen – akár informális – menedéket Olosznak, tudnak-e arról, hogy Magyarországon tartózkodik, illetve hogy elfognák és kiadnák-e a román hatóságoknak, ha felbukkanna.

Menczer Tamás helyettes államtitkár válaszában leszögezte: a nemzetközi és hazai jogszabályok szerint járnak el, és

Olosz Gergely hollétéről a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs információja.

Arról, hogy Olosz esetleg Magyarországon tartózkodhat, a Mediafax hírügynökség írt meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A hírügynökség annak alapján írt erről, hogy Olosz jó kapcsolatot ápol Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Olosz Gergely esetleges magyarországi tartózkodásáról amúgy a magyar hatóságoknak már csak azért sem lehet tudomása, mivel magyar állampolgárként nem kell vízumot igényelnie a belépéshez.
Mint arról beszámoltunk, január elején nemzetközi körözést adtak ki Olosz ellen, akit három év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek korrupció miatt.

A legfelsőbb bíróság december 20-án hozta meg ítéletét, Olosz Gergely azonban nem jelentkezett büntetése végrehajtására, és a rendőrségnek sem sikerült előállítania.

A volt székelyföldi képviselőt és szenátort befolyással üzérkedésben találta vétkesnek a legfelsőbb bíróság. Az ítélet a háromévi letöltendő börtönbüntetés mellett 384 ezer euró és 400 ezer lej értékű vagyonelkobzásról is rendelkezett.

A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette mintegy félmillió euróval, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy korábban az energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be.