Oszaka az első japán világelső a női teniszranglistán, Halep a harmadik helyre csúszott vissza

MTI 2019. január 28., 12:39

A várakozásoknak megfelelően az Australian Open friss bajnoka, Oszaka Naomi vezeti hétfőtől a női teniszezők világranglistáját. A rangsor 1975-ös bevezetése óta ő az első japán világelső – a nőket és férfiakat is beleértve –, a női világranglistának pedig a 26. éllovasa.

Fotó: Ausopen.com/Ben Solomon/Tennis Australia

A tavalyi US Open megnyerése után immár kétszeres Grand Slam-győztes Oszaka 2010 óta a legfiatalabb világelső, 21 évesen és 104 naposan került az első helyre.

Az év első GS-tornája alaposan átrendezte az élcsoportot, a negyedik helyről az elsőre ugró Oszaka mellett nagyot javított a másik döntős, a cseh Petra Kvitova is, aki a két héttel ezelőtti hatodik helyről most már a második,

a korábbi világranglista-vezető román Simon Halep pedig – aki 65 hétig állt az élen – visszacsúszott harmadiknak.

A melbourne-i viadal egyik legnagyobb vesztese a címvédőként indult dán Caroline Wozniacki volt, aki idén már a harmadik fordulóban búcsúzott, ezzel visszaesett a kilencedik helyre.

Babos Tímea a legjobb 64 között esett ki, és egy helyet javítva jelenleg a 65., párosban pedig – melbourne-i döntős partnerével, a francia Kristina Mladenoviccsal holtversenyben – a harmadik. A második legjobb magyar, az Australian Open selejtezőjében búcsúzó Stollár Fanny a 119., öt helyet javítva.

A férfiaknál melbourne-i győzelmével Novak Djokovic megerősítette vezető helyét a világranglistán, a legjobb magyar, Fucsovics Márton pedig kilenc helyet rontva 47. a legfrissebb, hétfőn kiadott rangsorban. 

Fucsovics azért vesztett pozíciót, mert 2018-ban nyolcaddöntős volt az Australian Openen, most viszont már a második fordulóban kiesett.

Az éllovas szerb sztár mögött – aki az év első Grand Slam-tornáján rekordot jelentő hetedik alkalommal diadalmaskodott – a döntős Rafael Nadal maradt a második, a harmadik helyre pedig az a német Alexander Zverev jött fel, aki a hétvégén, Franfurtban a magyarok egyik ellenfele lesz a Davis Kupa-selejtezőn. Az elmúlt két évben ausztráliai bajnok svájci Roger Federer idén már a legjobb 16 között búcsúzott, emiatt visszaesett a hatodik helyre.