Kortárs drámák, vígjátékok a MAFESZT-en – szombatig tart az erdélyi magyar társulatok seregszemléje Nagyváradon

Krónika 2019. január 25., 12:07

Öt nap alatt hat erdélyi magyar színtársulat lép fel a nagyváradi Szigligeti Színházban szervezett seregszemlén, a MAFESZT-en. A szombaton záruló fesztivál tizennégy előadást sorakoztat fel.

Fotó: Szigligeti Színház

A nagyváradi Szigligeti Színház ad otthont keddtől szombatig az erdélyi magyar színházak 2017-ben létrejött érdekvédelmi szervezete éves fesztiváljának, a MAFESZT-nek. A színházi seregszemle öt napja alatt a szövetség hat tagszínháza: a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a szatmárnémeti Harag György Társulat, az Aradi Kamaraszínház, a Csíki Játékszín, illetve a házigazda Szigligeti Színház lép színpadra.

A tizennégy előadást, köztük vígjátékokat, kortárs drámákat, musicalt, gyermek- és mozgásszínházi produkciókat, felolvasószínházi eseményeket felvonultató programot második alkalommal szervezi meg a Magyar Színházi Szövetség (Maszín).

A fesztivál második napján kezdetét vette a seregszemle gyermekszínházi szekciója: a Csíki Játékszín nagy sikerrel mutatta be Csipike, a gonosz törpe című előadását. A stúdiószínházi előadások sorát az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Jókai Színház Sonkamenüett című koprodukciója folytatta, ezt követően a Tomcsa Sándor Színház A főfőnök című előadását láthatta a közönség.

A fesztivál szervezői az eseménysorozat keretében alkotói workshopot hirdettek a tagszínházak művészei számára.

Az alkotói workshopot Kokan Mladenovics szerb rendező tartja, aki olyan Kárpát-medencei társulatokkal dolgozott már együtt, mint az Újvidéki Színház vagy a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház együttesei. A workshop során a színművészek napilapok híranyagai alapján improvizálnak. A MAFESZT programjában a Maszín által kezdeményezett, hiánypótló színháztechnikai képzéssorozat harmadik modulja is helyet kapott: Magyar Színháztechnikai Szövetség munkatársai számoltak be a színpad-, fény- és hangtechnika újdonságairól a továbbképzésen részt vevő tíz színház képviselőinek.

A közönség pénteken 17 órától a Harag György Társulat Tizenöt próbálkozás a színészetre című monodrámáját, illetve 19 órától a temesvári társulat Rabenthal című nagyszínpadi produkcióját láthatja. A fesztivál szombaton a temesvári Hókirálynő című gyermekelőadással, az Olivér! című musicallel, valamint a temesvári és szatmári társulatok koprodukciójával, a Burundangával zárul. Az előadásra jegyek még kaphatók a színház jegypénztárában, amely hosszított nyitvatartással, 11–19 óra között várja az érdeklődőket. További információk és teljes program a Mafeszt.szigligeti.ro oldalon olvasható.