Férfi kézi-vb: nagy arányú vereség a norvégoktól, lemaradtak az olimpiai selejtezőről a magyarok

Krónika 2019. január 23., 20:31

Kilencgólos vereséget szenvedett a magyar válogatott Norvégiától a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében, ezzel eldőlt, hogy nem játszhat olimpiai selejtezőtornán.

Szenvedtek a magyarok a norvég fal előtt: Bodó Richárd (fehérben) támad Fotó: MTI/Illyés Tibor

A dániai Herningben szerdán este rendezett, 35-26-os norvég győzelemmel zárult mérkőzés végkimenetele nyomán az is kiderült, hogy a magyar együttes a tizedik helyen végez a tornán.

Az már az összecsapás előtt ismert volt, hogy Egyiptom hét góllal legyőzte Tunéziát, így a magyar válogatottnak nem lett volna szabad öt gólnál többel kikapnia a csoportnegyedik hely megszerzéséhez.

A középdöntős csoportban végül Egyiptom jobb gólkülönbsége miatt megelőzte a magyar válogatottat, a negyedik helyen végzett, így játszhat az olimpiai selejtezőt érő 7. helyért.

Reményre egyedül az ad okot, hogy – az MTI szerint – a vb-tizediknek is marad esélye az indulásra, ha a vb legjobb kilenc csapatából Egyiptom megnyeri az Afrika-bajnokságot, Brazília a Pánamerikai bajnokságot, míg a német-francia-horvát-spanyol-dán-norvég-svéd hetesből az egyik Európa-bajnok lesz.

A magyar csapat 10. lett a vébén, így lemaradt az olimpiai selejtezőt érő helyekről Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyarok a csoportkört Koppenhágában két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel zárták, a középdöntőben szombaton 25-22-re kikaptak az olimpiai bajnok Dániától, vasárnap 26-21-re legyőzték az Afrika-bajnok Tunéziát.

A csoportok első és a második helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A Vb győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, II. csoport:
Norvégia-Magyarország 35-26 (16-13)
-----------------------------------
Herning, 9000 néző, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 48/35, illetve 43/26
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 6/6
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország:
------------
Mikler - Hornyák, Bodó 4, Bánhidi 4, Lékai 5, Balogh Zs. 11, Bóka 1, cserék: Székely (kapus), Nagy L. 1, Schuch, Ligetvári, Sipos, Ilyés, Juhász, Szita, Máthé, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics