Felszólította a Bihar megyei prefektus az RMDSZ-t, indokolja meg a magyar zászló kitűzését

Krónika 2019. január 20., 00:32

Magyarázatot vár Bihar megye prefektusa az RMDSZ-től arra, hogy miért tűzte ki nagyváradi székházára a magyar zászlót. A lobogót a tavalyi év utolsó előtti napján megpróbálták elégetni.

Az RMDSZ nagyváradi székházán most is ott lobog a magyar zászló Fotó: Facebook/Bihar megyei RMDSZ

Ioan Mihaiunak, a kormány területi képviselőjének reakciójáról az Ebihoreanul hírportál számolt be, a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény alapján megszerezve a prefektus által az RMDSZ-nek eljuttatott levelet.

Ebben a prefektus arra hivatkozva vár választ a szövetség Bihar megyei szervezetétől, hogy „vélhetően a törvényes előírások megszegésével tűzték ki egy idegen állam zászlaját”.

Ioan Mihaiu közölte, hogy a román zászló kitűzését, a himnusz eléneklését és a román címer használatát szabályozó 1994/75-ös számú törvény és a 2001-ben született 1157-es számú kormányhatározat alapján más ország lobogója csupán a román zászlóval együtt tűzhető ki, a hivatalos látogatások alkalmával, a nemzetközi fesztiválok és rendezvények esetében, a hivatalos épületeken, a helyi hatóságok által kijelölt helyeken.

„A hatályos jogszabályi rendelkezéseket figyelembe véve a prefektus felkéri az RMDSZ-t, hogy „optimális határidőn” belül adjon választ arra, milyen körülmények között tűzte ki a nagyváradi Sas-passzázsban működő székházára „egy idegen állam lobogóját”, és hogy a zászló milyen időszakban lobogott az épületen.

A Bihar megyei RMDSZ-székházra kitűzött magyar zászlót december 30-ára próbálták meg felgyújtani a nagyváradi Fekete Sas-palotában, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon. Az incidensről videofelvétel is készült, amelyen látható, amint egy fiatal nő székre felállva egy öngyújtó lángjával próbálja meggyújtani az épület falára kifüggesztett piros-fehér-zöld zászlót. Ennek ellenére a rendőrség azóta sem azonosította az elkövetőt. Az incidens után az RMDSZ ipari alpinista segítségével magasabbra tetette a zászlót.

Cseke Attila szenátor nemrég arról beszélt, létezik törvényes alapja annak, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete szabadon használja – akár a székháza bejáratához tűzve – a magyar lobogót.

A szövetség megyei elnöke közölte, a 2001/1157-es számú kormányhatározat a zászlóhasználat ügyében kimondja: a szervezett formában tömörülő nemzeti kisebbségek önazonosságuk kifejezéseképpen használhatják sajátos, nemzeti jelképeiket.

Az RMDSZ nagyváradi központi székházára kitűzött magyar zászlót korábban már négy alkalommal rongálták meg az utóbbi fél évben.