Közbelépnek az áldozatok védelmében – a rendőrök immár több esetben állítottak ki ideiglenes távoltartási végzést

Bíró Blanka 2019. január 11., 16:21

Többször alkalmazták már a rendőrök a december végén életbe léptetett rendeletet, miszerint ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki, ha úgy ítélik meg, hogy veszélyben forog a családon belüli erőszak áldozatának élete.

Sokan még mindig nem kérnek segítséget, ha családon belüli erőszak áldozatai Fotó: Barabás Ákos

Egyre több megyéből jelentik a rendőrök, hogy alkalmazták a december végén, tehát alig két hete hatályba lépett rendelkezést, és ideiglenes távoltartási végzést állítottak ki a családon belüli erőszak áldozatainak védelmében. Kovászna megyében is kibocsátottak már ilyen végzést: az ügyben eljáró rendőr úgy ítélte meg, hogy az áldozat élete veszélyben forog. Hasonló esetekről számoltak be a Konstanca, a Brassó és Suceava megyei rendőrök, Dâmboviţa és Fehér megyében pedig már két-két ideiglenes távoltartási végzést is kiállítottak – összesen négy férfit távolítottak el a családi otthonból.
A rendőr által kiállított végzés öt napig érvényes, utána a bíróság hosszabbíthatja meg. A rendelet szabályozza, mi alapján dönti el az intézkedő rendőr, hogy kiállítja a végzést.

Az áldozat életét, testi épségét vagy személyes szabadságát veszélyeztető kockázatokat egy 21 kérdést tartalmazó kérdőív alapján méri fel, ebből az első hét a nagyon súlyos esetekre vonatkozik.

Az áldozatot többek között arról kérdezik, hogy a bántalmazó próbálta-e megölni, használt-e ellene fegyvert, tárgyakat, okozott-e sérüléseket.

Ha az első hét kérdésből kettőre az áldozat igennel válaszol, a rendőr azonnali kockázatot állapít meg, és kibocsáthatja a távoltartási végzést. A rendőr mind a két felet köteles tájékoztatni arról, hogy milyen intézkedést foganatosított; ha az erőszakos felet kitiltja a lakásból, időt kell hagynia neki, hogy az iratait, pénzét, személyes dolgait, gyógyszereit magával vihesse.

Az erőszakos felet a rendőrnek kell „kitessékelnie” a lakásból, és át kell adnia a munkaügyi minisztérium fennhatósága alatt tevékenykedő szakértői csapatnak. Ám a civil szervezetek szerint ilyen csapatok csak kevés megyében alakultak, így fennáll a veszély, hogy a felügyelet nélkül hagyott bántalmazó visszatér az áldozathoz. A végzés kiállítása azt jelenti, hogy a bántalmazó nem közelítheti meg az áldozatot, annak családtagjait, a lakhelyét, a munkahelyét vagy a tanintézetet, ahová jár. Ha fegyverrel rendelkezik, azt át kell adnia a rendőrnek.

Nicoleta Tolvaj-Marin, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője azt tanácsolja az áldozatoknak, hogy

a lehető leggyorsabban kérjenek segítséget a 112-es hívószámon, meneküljenek el a bántalmazó közeléből,

tehát a családi otthonból, vagy ha erre nincs lehetőség, zárkózzanak be a lakás egyik szobájába, hangos kiabálással hívják fel a figyelmet arra, hogy veszélyben vannak, hogy a szomszédok tudjanak segíteni vagy segítséget hívni.

A szakemberek szerint, bár évről évre többen jelentik, ha családon belüli erőszak áldozatai, sokan még mindig nem kérnek segítséget. A rendőrség közlése szerint tavaly országos szinten az első 11 hónapban több mint 35 ezer esetben indítottak eljárást családon belüli erőszak miatt.