A magyar kultúrát ünnepli a Szigligeti Színház – gazdag rendezvénysorozatot szervez január második felében a nagyváradi teátrum

Kiss Judit 2019. január 11., 10:17

Ady Endrére emlékszik a költő halálának centenáriumán, valamint vendégül látja a 2017-ben alakult Magyar Színházi Szövetség éves színházi seregszemléjét, a MAFESZT-et a nagyváradi Szigligeti Színház január második felében. 

A MAFESZT nagyszínpadi vendégelőadásainak sorát a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Rabenthal című előadása zárja Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad

A nagyváradi Szigligeti Színház nagyszabású ünnepségsorozattal készül a magyar kultúra napjára, amelyet január 22-én tartanak az egész magyar nyelvterületen annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A nagyváradi események között könyvbemutató, a Magyar Színházi Szövetség seregszemléjének második kiadása, valamint Ady Endre halálának centenáriuma kapcsán szervezendő rendezvények szerepelnek – jelentették be a teátrum csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ady-centenárium, opera-előadás

Ady Endre halálának századik évfordulója alkalmából többállomásos ünnepségsorozatot szervez a Szigligeti Színház:

január 19-én 19 órától mutatják be a Ki látta Adyt? című előadást Harsányi-Sulyom László rendezésében.

Ezt követően, január 27-én 16 órától a Ki látta Adyt?, 19 órától pedig a szeptemberben színre vitt Az eltévedt lovas című emlékelőadást tűzi műsorára a Szigligeti társulata. Január 15-én 17 órától Nagy Béla színháztörténész, publicista, a Szigligeti Színház életműdíjas irodalmi titkára új kötetének bemutatóját tartja a Szigligeti Színház. A Harminchárom levél egy megtépázott babérkoszorúból közismert, de kevésbé kutatott színháztörténeti pillanatok kommentárjait, elemzéseit egyaránt tartalmazza. Január 20-án 19 órától a Szigligeti Színház nagyszínpadán vendégszerepel a Kolozsvári Magyar Opera társulata.

Erdély egyetlen zenés színháza ezúttal Giuseppe Verdi Rigoletto című háromfelvonásos operájával érkezik Nagyváradra.

Az előadás női főszerepét a világhírű koloratúr szoprán- énekesnő, a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas Miklósa Erika játssza, Rigoletto szerepében Balla Sándor, a mantovai herceg szerepében pedig Horváth István látható. Az előadást Horváth József vezényli. Január 29-én második alkalommal tűzi műsorára a Nagyvárad Táncegyüttes a Fölszállott a páva tehetségeivel közösen színre vitt Népek tengere című folklórelőadást.

Vendégjátékok fesztiválja

Mint a színházban bejelentették, Nagyvárad lesz a házigazdája a 2017-ben alakult Magyar Színházi Szövetség éves színházi seregszemléjének, a MAFESZT-nek. A részt vevő társulatok – a Maszín alapítói: a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház, valamint a 2018-ban csatlakozott Csíki Játékszín ­­– művészi törekvéseikre jellemző előadásaikat hozzák el Nagyváradra.

A programban gyermek- és ifjúsági előadások, táncszínházi produkciók, felolvasószínházi események, stúdiótermi és nagyszínpadi előadások egyaránt helyet kaptak.

A Nagyvárad Táncegyüttes Idegen című táncszínházi produkciójával nyitja meg kapuit a II. MAFESZT. A kaktusz virágával vendégszerepel a Csíki Játékszín: Csíkszereda önkormányzati színháza a francia vígjáték Nádas Gábor- és Szenes Iván-féle átiratával érkezik Nagyváradra. Az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában megvalósult Sonkamenüett című előadást is láthatja a közönség.

A fesztivál második nagyszínpadi előadásaként a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház A főfőnök című vígjátékát láthatja a közönség. A Szigligeti Társulat Apátlanul című előadását tűzi műsorára a II. MAFESZT: Csehov fiatalkori drámájában az orosz szerzőre jellemző karakterek és világlátás prototípusait láthatjuk. Hatházi András Jászai Mari-díjas színművész egyéni estjével, a Tizenöt próbálkozás a színészetre című előadással is várja közönségét a II. MAFESZT. A nagyszínpadi vendégelőadások sorát a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Rabenthal című előadása zárja. A II. MAFESZT színházi seregszemle három napján is gyermek- és családi előadásokkal kedveskednek a szervezők az érdeklődőknek.