Viorica Dăncilă kormányfő a már elutasított miniszterjelöltek kinevezését kérte ismét az államfőtől

MTI 2019. január 10., 19:10

Viorica Dăncilă román kormányfő ugyanazon miniszterjelölteknek a kinevezését kérte csütörtökön Klaus Johannistól, akiket az államfő korábban elutasított.

Ragaszkodik a jelöltjeihez. A kormányfőt nem győzték meg az elnök érvei Fotó: Presidency.ro

A jobboldali elnök két hónapos késlekedés után, az alkotmánybíróság határozatának eleget téve csütörtökön délelőtt adott hivatalos választ a szociáldemokrata kormányfőnek arról, hogy legutóbbi két miniszterjelöltjét törvényességi okok miatt nem hajlandó kinevezni.

Dăncilă aznap délután elküldött válaszlevelében

újból felkérte az elnököt, hogy iktassa be Lia Olguța Vasilescut a regionális fejlesztési tárca, illetve Mircea Drăgici-et a közlekedési tárca élére.

A kormányfő szerint a két jelölt eleget tesz az alkotmányban és a hatályos törvényekben megszabott összeférhetetlenségi feltételeknek.

 {K1}

A miniszterelnök ezzel formailag elhárította az államfő elutasításában megfogalmazott kifogást, Johannis ugyanis nem pontosította, milyen törvényességi aggályai vannak a jelöltekkel szemben, csak annyit írt: a hozzá korábban eljuttatott dokumentumokból „nem derül ki”, hogy a jelöltek teljesítenék az alkotmányban és az összeférhetetlenségi törvényben megszabott feltételeket.

A román médiában megszólaltatott elemzők szerint a jobboldali elnök a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni éles bírálatokkal és a kormányátalakítás hátráltatásával azt akarja bizonyítani, hogy jelenleg ő az egyedüli olyan politikai tényező Romániában, amely szembe tud szállni a kormánytöbbség akaratával.

Johannis ezáltal próbálná növelni újraválasztásának esélyeit, legalábbis a jobboldali szavazók körében.

Jogi szempontból nem egyértelmű a helyzet. Támpontul csak egy 2008-ban hozott precedens értékű határozata szolgál, amely szerint az elnöknek egyszer van joga  időszerűségi, alkalmassági érvek alapján – indokoltan elutasítani a miniszterelnök által javasolt – miniszterjelölt kinevezését, a második jelölt beiktatását nem tagadhatja meg. Ez a szabály azonban nem vonatkozik a törvényességi problémákra, amelyekre hivatkozva az államfő elvileg akárhány jelölt kinevezését elutasíthatja.

A kialakult jogvitát a kormány valószínűleg ismét az alkotmánybíróság elé viszi.
Miután a múlt héten – szintén az alkotmánybíróság határozatának helyt adva – Johannis felmentette a két vitatott tárca élén álló eddigi tisztségviselőket, Dăncilă hétfőn a kormánytagok közül kinevezett ideiglenes tárcavezetőkre bízta a fejlesztési és közlekedési minisztérium irányítását.