Nem hivatalos értesülések szerint Csíksomlyóra is ellátogat ebben az évben Ferenc pápa

Krónika 2019. január 10., 17:45

Román sajtóhírek szerint eldőlt, hogy május végén és június elején tesz látogatást Romániában Ferenc pápa, aki állítólag felkeresi Csíksomlyót is.

A pápát még Klaus Johannis államfő hívta meg Romániába 2017-ben Fotó: Presidency.ro

Májusban érkezik romániai látogatásra Ferenc pápa – közölte csütörtökön saját forrásokra hivatkozva a bukaresti Q Magazine. A kiadvány honlapján közzétett cikk szerint a katolikus egyházfő május 31-én érkezik Bukarestbe, és három napig tartózkodik majd az országban.

A Q Magazine az államelnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotától származó értesüléseire hivatkozva azt állítja, hogy látogatása során a szentatya Jászvásárra (Iaşi), Balázsfalvára és Csíksomlyóra is ellátogat majd. A kiadvány szerint az információkat megerősítették az „elnöki hivataltól származó források”. Teret szentel az esetleges pápalátogatás témájának a Digi24 hírtelevízió is, amely ugyancsak arról értesült, hogy május 31-én, pénteken érkezik az országba a katolikus egyházfő. A csatorna ugyanakkor arról nem szolgált információval, szerepel-e az úti célok között Erdély, ahol az ország katolikusságának zöme él.

A Q Magazine úgy tudja, hogy Ferenc pápa Daniel ortodox pátriárkával közösen imádkozik a bukaresti Nemzet Megváltása katedrálisában, majd a szentatya a fővárosi Szent József-székesegyházban misét celebrál.

Lapunk csütörtökön felvette a kapcsolatot a csíksomlyói Ferences Rendházzal, amelynek képviselőitől azt a választ kaptuk, hogy hivatalos tájékoztatásig nem kívánnak nyilatkozni a romániai pápalátogatás témájában.

{K1}

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök a Krónikának még novemberben arról beszélt: nem zárható ki, hogy 2019-ben esedékes romániai látogatása során Ferenc pápa Erdélyt is felkeresi. Böcskei László a romániai püspököknek a Vatikánban tett ad limina apostolorum látogatását követően lapunknak elmondta: a szentatya nyitott arra, hogy jövőre közelről, „itthon” is megismerje erdélyi híveit. A pápát még Klaus Johannis államfő hívta meg Romániába 2017-ben. Legutóbb 1999-ben látogatott Romániába katolikus egyházfő II. János Pál személyében.

{K2}