„Ugyanannyi tapasztalatom van, mint Johannisnak” – Olguța Vasilescu szerint az államfő ok nélkül tagadta meg a kinevezését

Hírösszefoglaló 2019. január 10., 17:35

Klaus Johannis államfőnek semmilyen törvényes oka nincs visszautasítani miniszteri kinevezésemet – jelentette ki csütörtökön Lia Olguţa Vasilescu.

Savanyú a szőlő. Lia Olguța Vasilescu nem érti, miért utasította el az államfő két ízben is miniszteri kinevezését Fotó: Psd.ro

„Semmilyen törvényes oka nincs az elutasításoknak, sem ami a szállításügyi, sem ami a fejlesztési miniszteri tisztségeket illet. A miniszteri egyébként is politikai tisztség, amelyre a választásokon győztes párt nevesíti emberét. (...) Ami engem illet, polgármesterként éppen elég infrastruktúrával kapcsolatos problémát kellett hogy megoldjak, még egy szállítási cég is volt az alárendeltségemben. Pontosan ugyanannyi tapasztalatom van, mint Klaus Johannisnak, mindketten polgármesterek voltunk, a különbség csak az, hogy én egy kétszer akkora várost vezettem, mint ő” - mondta el Vasilescu a România TV-nek adott telefonos interjújában. Hozzátette:

semmilyen összeférhetetlenségi kritérium sem hozható fel az ő esetében, hisz román állampolgár, nem volt jogerősen elítélve és parlamenti képviselő, nincs semmilyen más minősége.

Vasilescu „abszurdnak” nevezte, hogy amikor az államfő az ő kinevezését elutasította, másik hat minisztert mindenféle probléma nélkül kinevezett. A Johannis indoklásával kapcsolatban úgy fogalmazott: „írt ő is valamit, hogy ne mondják, hogy nem tett eleget az alkotmánybíróság kérésének, és nem indokolja meg döntését”.

Hozzátette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) az elnök indoklására várt, és „megfelelő módon reagál majd rá”.

Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnöknek címzett csütörtöki levelében indokolta meg, miért utasította el előbb Lia Olguţa Vasilescu és Ilan Laufer, majd Vasilescu és Mircea Drăghici kinevezését a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési minisztérium élére.

{K1}