Másodszorra is elutasította a bíróság a nemzetbiztonsági megfigyelés okára vonatkozó titkosítás feloldását Horváth Anna perében

Pataky István 2019. január 10., 17:06

Március elején születhet végleges ítélet Horváth Annának, Kolozsvár volt alpolgármesterének ügyében a bukaresti legfelsőbb bíróságon. Az RMDSZ-es politikus büntetőperének szerdai tárgyalásán nem történt lényegi fordulat.

Horváth Anna a kolozsvári bíróság folyosóján Fotó: Kőrössy Andrea

Lényegesen eltér a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által a Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester ügyében készített lehallgatásának újabb román nyelvű fordítása az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által használt eredeti változatától. Erről maga az érintett számolt be a Facebook-oldalán csütörtökön.

Az RMDSZ politikusa – akit alapfokon két év nyolc hónap letöltendő szabadságvesztéssel sújtottak befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt – büntetőperének fellebviteli szakasza szerdán folytatódott a bukaresti legfelsőbb bíróságon, ahol immár másodszorra utasították el a Horváth Anna nemzetbiztonsági megfigyelésének törvényes hivatkozására, vagyis okára vonatkozó titkosítás feloldását. Az egykori alpolgármester arról is beszámolt, hogy várhatóan még két tárgyalásra kerül sor: a következőt február 6-án tartják, a másodikat pedig valamikor március elején. Az eddigi állás szerint megtörténhet, hogy március végén születik jogerős ítélet a politikus ügyében.

„Ezzel párhuzamosan, a múlt év decemberében a DNA két rendben értesített, hogy 2015 október-novemberében és 2016 február-márciusában, két másik ügyben is, lehallgatás és megfigyelés alanya voltam, mely ügyeket – bizonyítékok hiányában – a tavalyi év végén lezárták. Mindezek a nemzetbiztonsági megfigyeléssel párhuzamosan történtek” – írta közösségi oldalán az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

A politikus ironikusan hozzátette: „szerencsére, nem ütköztek egymásnak a nagy igyekezetben valamelyik vonalon”.

Csütörtökön megpróbáltuk telefonon elérni Horváth Annát, de nem válaszolt megkeresésünkre. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy a lehallgatás román fordításának újabb, az elsőtől eltérő változata lényegében befolyásolhatja-e a per kimenetelét, illetve az ítéletet.

A DNA 2016 októberében rendelt el nyomozást Horváth Anna ellen. Amint a bíróságra még azon év decemberében benyújtott vádiratból kiderült: az alpolgármestert nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a SRI, és ennek során hallgatták le egy olyan kávéházi beszélgetését, amelyet Fodor Zsolt kolozsvári magyar üzletemberrel folytatott. A vádirat szerint az RMDSZ-es tisztségviselő hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára, cserében pedig megsürgette egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

Az elsőfokú eljárásban a Kolozsvári Táblabíróság tavaly márciusban két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt alpolgármestert, aki 2017 tavasza óta az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként tevékenykedik. Fodor Zsolt egy év és hat hónap börtönbüntetést kapott befolyásvásárlásért és ugyancsak két évet pénzmosásért. Horváth Anna korábban nem vállalta a közmunka elvégzését – ez a feltétele annak, hogy valakit felfüggesztett börtönbüntetésre ítéljenek. Fodor Zsolt ugyanakkor vállalta a közmunkavégzést, ennek nyomán két év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, és három évre próbára bocsátották.