Kevesebb sztrádára van kilátás – a civilek szerint dugába dőlnek a kormány tervei

Krónika 2019. január 10., 09:40

Az infrastrukturális beruházásokat árgus szemekkel követő Pro Infrastruktúra Egyesület szerint a kormány által beígért 118 kilométernyi autópályának kevesebb mint fele fog megépülni az idei év végéig. 

Lassú tempó. A beigért 118 helyett, csak 43 km autópálya megépítésére van reális esély 2019-ben.

Ellentmondanak a Pro Infrastruktúra Egyesület képviselői Alin Șerbănescunak, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) szóvivőjének, aki szerint idén 118 kilométernyi autópályát adnak át: a civilek szerint a legvalószínűbb szám 43 kilométer, a többi pedig „naiv embereknek szóló ígérgetés és arcátlan félretájékoztatás”.

„A hatóságok továbbra is az elmúlt években tapasztalt módon megvetnek bennünket, semmibe vesznek, és fűt-fát ígérgetnek. Újabban azt mondják: »nem mi szabjuk meg a határidőket, az építők mondják azt, hogy 2019-ben befejezik«. Mintha a CNAIR illetékesei holmi ártatlan báránykák volnának, akik nem tudják, mi történik velük – írja a Pro Infrastruktúra Egyesület Facebook-oldalán. – Ha az építők nem tartják be a szerződésben vállalt határidőket és kötelezettségeket, miért nem bírságolják meg őket? Ez ismét csak egy füstbomba, amelynek az a célja, hogy elrejtse a felelősségtől való menekülést, és a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság illetékeseinek inkompetenciáját.” 

{K1}

Számok és számok

Az egyesület képviselői felidézik Alin Șerbănescu, a CNAIR szóvivője nyilatkozatát, amelyben idénre

118 kilométernyi autópálya átadását ígérte.

„A valóság kegyetlen. 2019-ben csupán 43,28 kilométernyi autópályát adhatnak át, vagyis az A1-es autópálya Lugos–Déva-szakaszának 3-as (május–június) és 4-es szakaszát (augusztus–szeptember), Holgya és Marossolymos közötti részét. Jelenleg nehezen megvalósítható, hogy 2019 végén további 8 kilométernyi sztrádán autózzunk az A10-es autópályán Szászsebes és Gyulafehérvár déli csomópontja között a rövid lámkeréki szakaszon. A szakasz további része (Gyulafehérvár, északi csomópont) nem készülhet el 2019-ben, ha reálisan nézzük. Az észak-erdélyi (A3-as) autópálya Radnót és Maroskece közötti, 17,9 kilométeres szakaszára vonatkozóan pedig csak elméleti esély van arra, hogy 2019 vége előtt megnyissák az építő (Astaldi) pénzügyi gondjai és a megoldatlan bürokratikus problémák miatt. Így aztán a

reális forgatókönyv szerint 43,28 kilométernyi új autópálya épülhet meg idén, a nagyon optimista szerint pedig 89,18 kilométernyi.

A többi csak a naivaknak szóló ígérgetés, arcátlan félretájékoztatás és ordas hazugság” – szögezi le a Pro Infrastruktúra Egyesület.

Fejek hullhatnak

Közben viszont még a helyén van a CNAIR élén Narcis Neaga, akivel kapcsolatban Viorica Dăncilă miniszterelnök december elején úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a 2018-as év végéig nem épül meg 100 kilométer autópálya, akkor a tisztségével kell ezért felelnie. Úgy tűnik azonban, hogy inog a szék Neaga alatt. Sajtóértesülések szerint ugyanis a kormányfő tartja a szavát, és azt követően, hogy a tavalyi év során a beígért százból összesen alig több mint 60 kilométer sztrádát sikerült átadni a forgalomnak, kiküldte a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testületét az útügyi vállalathoz. Meg nem nevezett források a Digi 24 hírtelevíziónak kedden úgy nyilatkoztak, hogy az ellenőrzés célja Neaga leváltása, egy két-három fős lista is elkészült lehetséges utódjainak nevével.