A legmagasabb rangú katonai parancsnoka nélkül maradhat a román hadsereg

MTI 2019. január 09., 14:10

Úgynevezett előzetes panasszal fordult a román védelmi minisztérium Klaus Johannis államfőhöz, a vezérkari főnök mandátumát meghosszabbító, a kormány által törvénytelennek minősített elnöki rendelet visszavonását sürgetve.

Gabriel Leș védelmi miniszter

A jobboldali elnökkel nyílt konfliktusban álló szociálliberális kormány a közigazgatási bíróságon akarja elérni az általa kifogásolt elnöki rendelet megsemmisítését. Ezt akkor teheti meg, ha az elnök az előzetes panaszban foglalt felszólításnak egy hónapon belül nem tesz eleget.

Az ügyészségi vezetők leváltásának, és egyes kormánytagok lecserélésének megtagadása után Johannis a tavalyi év utolsó napjaiban nyitott egy harmadik „frontot” is a kormánykoalícióval folytatott, az állami tisztségviselők kinevezése körül zajló politikai háborújában.

A Johannis által elnökölt Legfelsőbb Védelmi tTnács (CSAT) december 28-i ülésén elutasította a védelmi miniszter jelöltjét a hadsereg vezérkari főnöki posztjára, az államfő pedig elnöki rendelettel egy évvel meghosszabbította a tisztséget eddig betöltő Nicolae Ciucă tábornok mandátumát. Gabriel Leș védelmi miniszter Dumitru Scarlat tábornokot, Románia brüsszeli katonai képviselőjét javasolta a vezérkari főnöki posztra. Johannis elutasította a jelölést, amely szerinte nem felel meg a törvényes előírásoknak. A védelmi miniszter azt állítja: a CSAT ülése előtt több ízben próbált konzultálni az ügyben Johannisszal, de az elnök „nem ért rá” fogadni őt.

Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök szerint Johannisnak nem lett volna joga elnöki rendelettel, a CSAT-ot megkerülve dönteni a vezérkari főnök kinevezéséről, akit a védelmi miniszternek kell jelölnie. Első reagálásában Dăncilă azt valószínűsítette, hogy ezt a konfliktust is az alkotmánybíróság elé viszik. A kormánykoalíció feltehetően azért döntött a közigazgatási eljárás mellett, mert a közigazgatási bíróságon iktatott panasz – annak jogerős elbírálásáig – automatikusan felfüggeszti a kifogásolt rendelkezés hatályát.

Ha tehát a vezérkari főnök személye körüli újabb politikai konfliktus a közigazgatási bíróságra kerül, a román hadsereg a legmagasabb rangú katonai parancsnoka nélkül marad – figyelmeztettek a bukaresti médiában megszólaltatott nemzetbiztonsági szakértők.