Az emberjogi bírósághoz fordult Laura Codruța Kövesi a korrupcióellenes ügyészség főügyészi tisztségéből való felmentése ügyében

Hírösszefoglaló 2019. január 08., 19:53

Laura Codruţa Kövesi panasszal fordult decemberben az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), mert szerinte sérültek a jogai akkor, amikor az alkotmánybíróság 2018. májusi döntése értelmében leváltották az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészi tisztségéből.

Nem hagyja annyiban. Kövesi az Emberi Jogok Európai Bíróságán tett panaszt leváltása miatt Fotó: Simion Mechno/Agerpres

Kövesi szerint nem volt lehetősége védekezni az alkotmánybíróságon és semmilyen jogorvoslattal nem élhetett a döntés ellen. Véleménye szerint esetében nem teljesültek a méltányos tárgyalás feltételei.

Klaus Johannis államfő július 9-én ültette gyakorlatba az alkotmánybíróság döntését és menesztette Laura Codruţa Kövesi főügyészt.

Románia Alkotmánybírósága május 30-án állapította meg, hogy az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között azáltal, hogy elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló javaslatot, és kimondta: az államfőnek ki kell adnia a főügyész leváltásáról szóló rendeletet.

Jelenleg Kövesi a legfőbb ügyészség ügyésze.

A panasszal kapcsolatban Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedden úgy nyilatkozott, hogy „az alkotmánybíróság nem magánemberek ügyében ítélkezik, hanem alkotmányos jellegű jogi konfliktusokat old meg.”