Kerek évfordulók 2019-ben: a száz éve elhunyt Ady és a 90 éve meghalt Elek apó emléke előtt is tisztelegnek idén

Kiss Judit 2019. január 08., 20:06

„Ady jelentőségét kétségbe vonni lehetetlen” – fogalmazott megkeresésünkre Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztője annak apropóján, hogy idén, a költőóriás halálának századik évfordulóján Erdélyben is megemlékezéseket tartanak. 

Az érmindszenti Ady Endre emlékház, a költőóriás szülőháza

Több jelentős erdélyi és magyarországi író, költő születésének, illetve halálának kerek évfordulóját ünnepeljük az idei évben: többek közt a 100 évvel ezelőtt, január 27-én elhunyt Ady Endrére emlékeznek Erdélyben és Magyarországon is, valamint arról is megemlékeznek – természetesen szülőföldjén, Háromszéken kiemelten – , hogy 90 éve hunyt el a kisbaconi Elek apó, vagyis Benedek Elek író, újságíró (1859–1929).

„Ady jelentőségét kétségbe
vonni lehetetlen”

Ady Endréről a Kolozsváron szerkesztett Helikon irodalmi folyóirat hasábjain is megemlékeznek – mondta el a Krónikának Karácsonyi Zsolt költő, a lap főszerkesztője. Rámutatott, nem véletlen, hogy a Helikon 2019-es naptárán Ady és Lászlóffy Aladár arcképe látható, hiszen emlékezni kell a 100 éve elhunyt költőóriásra, valamint a tíz éve elhunyt Lászlóffy Aladár (1937–2009) Kossuth-díjas kolozsvári költőre, íróra, műfordítóra, szerkesztőre is. Karácsonyi Zsolt azt mondta, a Látó szépirodalmi folyóirat is készül egy igényes Ady-összeállítással.

Ady jelentőségét kétségbe vonni lehetetlen, egyértelműen kimagaslik kortársai közül, azonban még mindig annyira élő, hogy pontos, végleges helyét mind a mai napig nem találja az irodalomtörténet. Ki tudja, halálának kétszázadik évfordulójára majd megtörténhet ez is”

– fogalmazott Karácsonyi Zsolt.

Nagyváradon a Várad folyóirat és a Szigligeti Színház is eseményeket szervez Ady halálának centenáriumán. A színház rendhagyó programsorozattal emlékezik a száz évvel ezelőtt elhunyt költőóriásra: január 19-én a Ki látta Adyt? című produkció premierjét tekintheti meg a közönség Harsányi Sulyom László rendezésében, az előadást január 27-én is műsorra tűzi a társulat.

Magyarországon is megemlékeznek a költőóriásról, többek közt a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum is szervez eseményeket januárban, és az Ady Költészetét Kedvelők elnevezésű szervezet is tiszteleg a költő életműve előtt. Mint az esemény ajánlójában írják, az emlékezés helyszíne ahhoz a helyhez közel eső épület, ahol Ady Endre 1919-ben, 100 éve elhunyt; Budapesten az egykori Liget szanatórium utcája, most Benczúr utca.

„Ma is sokat tanulunk
Benedek Elektől”

A kisbaconi születésű Benedek Elekről az általa alapított gyermeklap utódja, a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Cimbora folyóirat is megemlékezik. Amint Farkas Kinga főszerkesztő a Krónikának kifejtette,

irodalmi antológiával, meglepetés-különszámmal is fejet hajt a Cimbora szerkesztősége 2019-ben Benedek Elek előtt,

csatlakozva a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi kirendeltsége, a Kovászna Megyei Tanács, valamint Sepsiszentgyörgy önkormányzata szervezte emlékév rendezvénysorozatához. „Emellett – öt év után – idén nyáron ismét összegyűjtjük legkíváncsibb olvasóinkat, és a 15. Cimbora Kaláka Táborban is Elek apó körül forog majd a világ, hiszen, bár szinte száz év telt el azóta, hogy vállára vette az első erdélyi gyermeklapot, a Cimborát, ma is sokat tanulunk tőle” – fogalmazott a főszerkesztő.

2019-ben számos íróra, költőre emlékeznek születésének vagy halálának kerek évfordulóján. Nyolcvan éve született Lászlóffy Csaba (1939–2015) József Attila-díjas költő, író, műfordító, esszéista, Lászlóffy Aladár öccse, harminc éve hunyt el Márai Sándor író, költő (1900–1989), Weöres Sándor költő, műfordító (1913–1989). Idén negyven éve hunyt el Örkény István író, drámaíró (1912–1979), ötven éve hunyt el Benedek Marcell, irodalomtörténész, író (1885–1969), Sinka István író, költő (1897–1969). Hetvenöt éve hunyt el a második világháború zsidó deportálásainak áldozataként Karácsony Benő gyulafehérvári születésű író (1888–1944), valamint Radnóti Miklós költő, műfordító (1909–1944) is. 250 éve hunyt el Bod Péter református lelkész, történetíró (1712–1769), a sepsiszentgyörgyi könyvtár névadója, akiről a háromszéki intézmény is megemlékezik.