Nem mindenki örül a reptérfejlesztésnek – Péter Ferenc tanácselnök: egyesek gátolnák a vásárhelyi légikikötő korszerűsítését

Szucher Ervin 2019. január 08., 12:13

Egyesek szántszándékkal gátolják a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztését – vélekedik Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke. A megyei tanács nem áll le a korszerűsítési és bővítési munkálatokkal.

Ellenérdek. A megyei tanács elnöke szándékosságot gyanít a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztésének hátráltatásában Fotó: Boda L. Gergely

Egyesek mindent megtesznek annak érdekében, hogy gátolják a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztését – jelentette ki Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke. Kérdésünkre kifejtette, hogy számára mindmáig fölöttébb gyanús, miként fordulhatott elő, hogy két évvel ezelőtt, amikor mandátuma kezdetén kijelentette, hogy prioritásként kezeli a reptér korszerűsítését, rögtön előkerült az a felmérés, amely a légikikötő bezárásához vezetett.

„A kifutópálya súlyos problémájáról készült vaskos dokumentáció egy esztendeig porosodott valahol egy fiókban. Addig senki nem beszélt róla, az illetékesek úgy tettek, mintha nem létezne. Aztán 2016 késő őszén egyből előbukkant” – mondta Péter, aki addig nem tudott a felsorolt gondokról. A megyeelnök azt sem tudja megmagyarázni, miért van az, hogy

a pálya teljes felújítása után számos légitársaság még mindig ódzkodik Marosvásárhelyről járatokat indítani.

Mi több, a Wizz Air a Kolozsvárra költöztetett nyolc célállomásból mindössze négyet hozott vissza. Emlék maradt a magyarországi diszkont-légitársaság Vidrátszegen kialakított bázisa is, melyet Nagyszebenbe költöztettek.

„Nem hiszek az összeesküvés-elméletekben, de a túl sok véletlenben sem” – indokolta állítását Péter Ferenc. A tanács elnöke nem említett neveket, és nem beszélt arról sem, hogy esetleg mely intézmények lennének ellenérdekeltek a Transilvania nemzetközi repülőtér fejlesztésében. A napokban viszont valószínűsítette, hogy az önkormányzat hamarosan perbe hívja Vladimir Vasilescut, a reptér volt igazgatóját, aki helyettesével, Luminiţa Gherendivel egyetemben a számvevőszék jelentése szerint

közel 300 ezer lejnyi, törvénytelennek vagy szabálytalannak vélt kiadásról nem tud elszámolni.

Az ellenőrző hatóság szerint Peti András jelenlegi igazgató is felelőssé tehető, mivel nem követett el mindent, hogy elődjei megtérítsék a kárt. Péter Ferenc eszmefuttatásából kiderült, hogy a repülőtér „jóakaróit” nem az RMDSZ-ben és nem a kormányban kell keresni, elvégre a szövetség közbejárására egy évvel ezelőtt a kabinet 50 millió lejt utalt a kifutópálya 53 millióba kerülő felújítására. A támogatás afféle mennyei mannaként jött, miután az önkormányzat bankkölcsönhöz készült folyamodni.

A megyei tanács nem áll le a korszerűsítési és bővítési munkálatokkal, a 2019-es beruházásokat a költségvetés függvényében alakítják.

Elkészültek az előtanulmányok a pálya meghosszabbítására, az utasfogadó bővítésére, a parkoló megnagyobbítására és egy új, a kis magán-, illetve mentőrepülőgépek számára tervezett terminál kiépítésére. „Ebből minél előbb és többet szeretnénk megvalósítani, főként uniós-, illetve kormánypénzekből. Hogy mire futja önerőből, az majd a költségvetés elfogadása után derül ki” – mondta el Péter Ferenc. Szerinte jelentős potenciál rejlik a vidrátszegi légikikötőben, hiszen azontúl, hogy az ország közepén fekszik, Romániában nincs még egy olyan repülőtér, amely oly közel lenne a vasúthoz és az autópályához.