RMDSZ: nemigen akad kihívója a harmadik mandátumára pályázó Kelemen Hunor elnöknek

Krónika 2019. január 07., 18:39

Kihívó nélkül pályázhat Kelemen Hunor újabb elnöki tisztségre az RMDSZ-ben, miután lapunk értesülései szerint a jelenlegi elnökön kívül senki nem mutat érdeklődést a poszt iránt.

Kelemen Hunor 2011-ben két ellenjelöltet maga mögé utasítva nyerte el az elnöki posztot, 2015-ben nem akadt kihívója Fotó: Barabás Ákos

Nagy valószínűséggel egyedül indul harmadik elnöki mandátumáért Kelemen Hunor az RMDSZ februárban rendezendő tisztújító kongresszusán. Bár a jelölési határidő csak január 8-án, kedden jár le, tudomásunk szerint senki nem kíván szembeszállni a szövetséget 2011 óta irányító politikussal a vezetői tisztségért.

Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök a Krónika megkeresésére elmondta, hétfő délutánig még senki nem nyújtotta be jelölési dossziéját a szövetség szabályzatfelügyelő bizottságához, még Kelemen Hunor sem. Porcsalmi hozzátette: tudomása szerint a jelenlegi szövetségi elnök a mai nap folyamán teszi meg jelölését. Az ügyvezető elnöktől megtudtuk, az esetleges további jelöltek a határidő teljes napján megtehetik jelentkezésüket.

Az elmúlt hetekben az RMDSZ számos területi szervezete bejelentette, hogy támogatja a másodszor is újrázni készülő Kelement.

Míg korábban az alakulat háromszéki, csíki területi, továbbá Bihar, Szilágy és Hunyad megyei szervezete tette le a garast a politikus mellett, hétfőn a Maros megyeiek biztosították támogatásukról az elnököt. Ennek nyomán egyértelművé vált, hogy a lapunk értesülései szerint az elnöki tisztség megpályázásával „kacérkodó” Korodi Attila képviselőházi és Cseke Attila szenátusi frakcióvezető (utóbi az alakulat bihari szervezetét irányítja) nem indul a vezetői posztért a februári kongresszuson.

A csíkszeredai Korodi Attila hétfőn meg is erősítette lapunknak, hogy nem kíván elindulni Kelemen Hunorral szemben. „A mostani feladatköreim bőven elégségesek, úgyhogy nem fontolgatom az indulást” – mondta a Hargita megyei politikus a Krónikának. Azon kérdésünkre, van-e tudomása arról, más párttársa fontolgatja-e az indulást, kijelentette: ebben a témában csak a saját nevében tud beszélni.

Az is eldőlt, hogy senki nem pályázza meg az RMDSZ elnöki tisztségét a szövetség nőszervezetének tagjai közül. Horváth Anna, a nőszervezet önkormányzatokért felelős alelnöke hétfőn a Krónikának elmondta, szerinte a szervezet ebben a pillanatban más fontos, jól meghatározott szerepet tölt be. „Úgy gondolom, hogy az RMDSZ elnöki tisztsége hatalmas tapasztalatot és nagyon sok olyan tudást, rátermettséget, képességet igényel, amelyre hosszú idő alatt lehet szert tenni. Sok idő szükségeltetik ahhoz, hogy bárkinek a személyisége garanciát jelentsen egy egész szervezet, tagszervezetek képviselőinek a szemében” – részletezte Kolozsvár volt alpolgármestere.

Horváth Anna kifejtette, szerinte jelenleg Kelemen Hunor az, aki leginkább megfelel mindezen elvárásoknak, illetve olyan emberi és politikusi kvalitásokkal rendelkezik, amelyek egy ilyen szerep betöltéséhez, a munkafeladat elvégzéséhez szükségesek. „Ez nem nő vagy férfi paradigmában értelmezhető. Időre van szükség, illetve számos olyan helyzet megtapasztalására és megoldására, amelynek köszönhetően bárki, nő vagy férfi felnőjön egy ilyen feladatkörhöz” – szögezte le Horváth Anna.

Kelemen Hunor egy december 17-ei kolozsvári sajtóbeszélgetésen jelentette be, hogy megpályázik egy újabb elnöki mandátumot az RMDSZ idén februárban rendezendő kongresszusán. A szövetségi elnök bevallotta, sokáig nem volt egyértelmű, hogy indul a harmadik elnöki mandátumáért, viszont arra a következtetésre jutott – részben az RMDSZ-es kollégáival folytatott beszélgetései során –, hogy van benne elegendő erő, tudás és tapasztalat a folytatáshoz. Mint ismert, 2011-ben Kelemen Eckstein-Kovács Pétert és Olosz Gergelyt maga mögé utasítva nyerte el az elnöki posztot, a 2015-ös tisztújító kongresszuson pedig nem akadt kihívója az elnöknek.