FRISSÍTVE – Ismét tüntettek Budapesten a túlóratörvény ellen, ultimátumot szabtak a kormánynak

Hírösszefoglaló 2019. január 05., 17:38

Megérkezett szombat délután a kormányellenes tüntetés a budapesti Hősök teréről az Andrássy úton keresztül a Kossuth térre. A kormány szerint Soros György pénzéből szervezik a tüntetéseket, azért, hogy Magyarországból is bevándorlóországot csináljanak.

A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői a Hősök terén Fotó: MTI

A Facebookon az „Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen” címmel meghirdetett demonstrációhoz ellenzéki pártok, szakszervezetek és civil szervezetek csatlakoztak. A menet elején a Magyar Szakszervezeti Szövetség molinóját vitték, amellyel a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakoznak.

A többi között „nem leszünk rabszolgák” és „fideszmafia” rigmusokat skandáló tüntetők a Hősök tere közepét töltötték meg az indulás előtt, majd megérkeztek a Kossuth térre a parlament épülete elé.

A menetben a munkavállalói érdekképviseletek mellett az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK pártzászlói, valamint roma és árpádsávos lobogók láthatók. A Kossuth téren a meghirdetett program szerint több mint 15-en szólalnak majd fel: az összes parlamenti ellenzéki párt, több szakszervezet, valamint egyesületek egy-egy képviselője.

Az Orbán Viktor vezette kormány szóvivője szerint Soros György pénzéből szervezik a tüntetéseket, azért, hogy Magyarországból is bevándorlóországot csináljanak. Hollik István a kormány Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban hozzátette: ezért támadják egész Európában a bevándorlásellenes kormányokat.

Az ellenzéki pártok további tiltakozásokra, új rendszerváltásra és új köztársaság építésére szólítottak föl, a szakszervezetek pedig újabb demonstrációkat jelentettek be a szombati kormányellenes tüntetésen. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke országos demonstrációt hirdetett január 19-re. Kordás László közölte, hogy kedden átadják Orbán Viktornak a követeléseik listáját és 5 napot adnak, hogy a kormány tárgyalóbizottságot állítson föl. Ha ez nem teljesül, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók – tette hozzá. A szakszervezetek – mint fogalmazott – „felkészültek a harcos időszakra”, folytatják a tiltakozást a céljaik eléréséig, mivel a kormány „alkut kötött a tőkével és az ordas lelkű profitvadászokat választotta”.

Az MTI szerint a tüntetés befejezése után a demonstrálók kisebb csoportja a Margit hídhoz vonult, ahol elfoglalta a Nyugati tér felé vezető oldal sávjait, akadályozva az autó- és a villamosforgalmat. A rendőrök mintegy tíz perc múlva leterelték őket a járdára.