Véghez vitt bekebelezés: integrálta a Bancpostot a Transilvania Bank

Bálint Eszter 2019. január 04., 11:01

Csütörtöktől hivatalosan is megszűnt a Bancpost, ügyfelei pedig immár a Transilvania Bank kliensköréhez tartoznak, miután lezárult a korábban görög kézen levő pénzintézet integrálása a kolozsvári alapítású bankba.

Fotó: Facebook/Banca Transilvania

A Bancpost 147 romániai fiókja, több mint 1 millió ügyfele és 2,5 millió euróra rúgó aktívái mostantól tehát a Transilvania Bankot gyarapítják, amivel

az aktívák tekintetében jelenleg második romániai pénzintézet jelentősen megközelítette a toplistán az első helyezett Román Kereskedelmi Bankot (BCR–Erste).

Tavaly április elején jelentették be, hogy immár hivatalosan is a Transilvania Bank lett a korábban az Eurobank Group által a Bancpostban, az ERB Retail Services IFN-ben és az ERB Leasing IFN-ben birtokolt, többségi, 99,15 százalékos részvénycsomag tulajdonosa.

A tranzakció értéke a hivatalos bejelentés szerint meghaladja a 225 millió eurót.

A Bancpostért a nettó aktívák 75 százalékát, mintegy 178,67 millió eurót fizettek. Az ERB Retail IFN-ért 40,42 millió eurót (a részvények piaci árának 77 százalékát), az ERB Leasing IFN-ért pedig 6,79 millió eurót (a részvények értékének 63 százalékát) fizetett a Transilvania Bank. A kolozsvári alapítású pénzintézet ugyanakkor átvett egy 80 millió euró értékű, a Bancpostnak alárendelt hitelt.