Elegük van az állam nemtörődömségéből: kormánypénzt kérnek a brassói repülőtér megépítésére

Bíró Blanka 2019. január 04., 10:49

Bár Romániában ötven éve a brassói az első újonnan épülő repülőtér, eddig még egyetlen lej állami támogatást sem kapott.

Látványterv

A Brassó megyei önkormányzat vezetői most abban bíznak, idén ezen változtatnak, sikerül kilobbizni, hogy a létesítmény részfinanszírozása bekerüljön az ország költségvetésébe. Adrian Veştea, a Brassó megyei közgyűlés elnöke bejelentette, hogy

hivatalos beadvánnyal fordultak a kormányhoz, érvekkel próbálják meggyőzni Bukarestet, hogy az épülő repülőtérre hagyjanak jóvá állami támogatást.

Emlékeztetett, az elmúlt években több próbálkozás is volt, a brassói parlamenti képviselők nyújtottak be módosító indítványokat a költségvetési törvényhez, javasolva a légikikötő finanszírozását, ám ezt minden alkalommal visszautasították. Ezért döntöttek úgy, hogy ezúttal a Brassó megyei önkormányzat veszi kézbe az ügyet.

Viorica Dăncilă kormányfőnek már december végén elküldték a beadvány. Ebben rámutatnak, hogy a kormány prioritásai közé tartozik az olyan beruházások támogatása, melyek regionális és helyi gazdasági fejlődést generálnak, erre alapozva bíznak benne, hogy 2019-ben első ízben a brassói repülőtér is kap állami finanszírozást. Rámutatnak, hogy

2006 és 2018 között Brassó megye költségvetéséből 32,6 millió eurót fordítottak a beruházásra, és felsorolják, még milyen lépésekre van szükség, hogy a repülőtér építését befejezzék, a működését engedélyeztessék.

Adrian Veştea arra is kitér, hogy az elmúlt két évben a kormány talált megoldásokat arra, hogy több repülőtér korszerűsítését finanszírozza. Így 2017-ben állami költségvetésből 10 millió lejt különítettek el a marosvásárhelyi repülőtér korszerűsítésére, 8 millió lejt a nagyváradi légikikötőre és 15 millió lejt a nagybányaira. 2018-ban a marosvásárhelyi reptér újabb 40 millió lejes kormánytámogatást kapott, a nagyváradi 10,2 millió lejt, a nagybányai 15 millió lejt, a szatmári pedig 10 milliót.

Másrészt a Brassó megyei közgyűlés elnöke bejelentette, hogy

sikeresen lezárták a versenytárgyalást a Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér kilenc újabb elemének tervezésére és kivitelezésére.

A versenytárgyalást a szebeni Construcţii Rt. nyerte, amely áfa nélkül 28,5 millió lejért vállalta a kivitelezést. A tervek szerint a szerződést már pénteken alá is írják. A cégnek három hónap áll a rendelkezésére a tervek elkészítésére, erre alvállalkozókat szerződtet, majd további nyolc hónap az építkezésre. Megépítik az energetikai épületeket, a gépkocsi-parkolót és az utasterminálig a bekötőutat, a szállítás előtti ellenőrzési logisztikát, a belső összekötő utakat, a kerítést és kapukat, kialakítják a belső hálózatokat. A brassóiak abban bíznak, hogy 2021 elején a reptérről felszállhatnak az első járatok.