Óévbúcsúztatás, újévköszöntés a színházakban: változatos előadások kínálatával várják közönségüket év végén az erdélyi teátrumok

Kiss Judit 2018. december 29., 09:26

Kalandos, fordulatos, humorban bővelkedő történetek elevenednek meg az erdélyi színházak szilveszteri kínálatában. Ünnepi komédia, krimi, abszurd darab és vérbő fekete humorral átszőtt történet várja az évbúcsúztató teátrumok közönségét.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata A főfőnök című produkcióval búcsúztatja az óévet Fotó: Balázs Attila

Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Aradon is óévbúcsúztató, újévköszöntő színházi előadásokkal várják a teátrumok közönségüket. Kalandokkal teli ünnepi komédiát kínál a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház: a Lucy Strate, avagy a Kilencek tanácsa című show egyfajta emlékezés a hősnő – Lüszisztraté – képviselte eszményre. Harmadik alkalommal búcsúztatja Sardar Tagirovsky rendezésével az óévet a háromszéki teátrum.

Rendhagyó a közönség szerepe Sepsiszentgyörgyön

Az idei ünnepi sepsiszentgyörgyi előadás eltér a megszokott bohó szilveszteri hangnemtől. Az emelkedett hangulatú show Arisztophanész Lüszisztraté című komédiájából kiindulva tesz kísérletet a mindenkori háborúval való leszámolásra.

A béke lehetőségét Beatles betétdalok hirdetik, amelyeket a kilenc múzsa előadásában hallhat a közönség.

Az előadás valóságában nem egy Lüszisztraté nevű főszereplő diktálja az események menetét, hanem a társulat női tagjai, Lüszisztraté jelképe örök: a békére vágyóké. Az előadásban a közönség szerepe rendhagyó, a színház felhívja a nézők figyelmét, hogy a produkcióra csak meghatározott számú jegy érhető el. A szilveszteri előadást követően január 3-án 19 órától kerül sor a hivatalos bemutatóra, utána pedig január 4-én, 6-án és 12-én 19 órától tűzi műsorára a színház az előadást.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata A főfőnök című produkcióval búcsúztatja az óévet december 31-én 18 órától, majd közös pezsgőzésre, koccintásra hívja az érdeklődőket. A Lars von Trier dán rendező filmje alapján Anger Zsolt rendezésében készült előadás

egy évek óta láthatatlan, avagy nem létező főnökkel működő cég abszurd történetét meséli el.

Az előadás társadalmi görbe tükör, amely a közöttünk élő embertípusok több fajtáját is bemutatja.

Az emberi érzéketlenség groteszksége

Gyergyószentmiklóson a Figura Stúdió Színházban december 30-án, vasárnap este 7 órától a Macskabaj című produkciót láthatja a nagyérdemű Albu István rendezésében. Az újonnan készült előadást január 5-én, szombaton is megtekinthetik az érdeklődők. A teátrum közölte, a Macskabaj pont a vérbő fekete humornak köszönhetően válik vígjátékká, mely a történetet minden pillanatában szélsőségesen alakítja. Így lehetséges az, hogy a

nevetés tárgya lesz az a groteszk világ, amelyben a céltalan fegyverhasználat és az emberi érzéketlenség dominál.

Martin McDonagh szereplői nemcsak buták, hanem végtelenül ostobák. Vajon mit eredményez ez egy olyan veszélyes helyzetben, amikor kiderül: a környék rettenthetetlen és hírhedt szakadárjának macskája meglehet, már nem is él. A Macskabajban minden gyorsan változik és semmi nem történik természetesen, kivéve egy dolgot: hogy a macskák időnként el-elkóborolnak, majd hazatérnek. A produkció egyik különlegessége, hogy a No Sugar zenekar közreműködésével jön létre; az előadásban elhangzanak az együttes saját dalai és feldolgozások is.

Agatha Christie krimije Marosvásárhelyen

A láthatatlan hóhér című előadást láthatja a vásárhelyi közönség az év végén. A krimi koronázatlan királynőjének, Agatha Christie-nek egyik remekműve Gáspárik Attila rendezésében szilveszteri premierként szerepel a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat műsorán.

Agatha Christie (1890–1976) a világirodalom egyik legolvasottabb szerzője. Regényeihez, színműveihez többnyire színes, fordulatokban gazdag magánéletéből merített ihletet. Második férje mellett dolgozott közel-keleti ásatásokon, járt Szíriában, Irakban, Egyiptomban, hajózott a Níluson, utazott az Orient Expresszen, kedvelte a kalandokat és az izgalmakat. Lételeme volt az utazás és az élménygyűjtés. Élete során 90 regényt, közel 150 kisregényt és 15 drámát írt, Mary Westmacott álnéven pedig számos romantikus regényt publikált. Színműveit a mai napig nagy sikerrel játsszák a színházak. Agatha Christie talán legizgalmasabb krimije, a Tíz kicsi néger (Ten Little Niggers) regényként indult világhódító útjára 1939-ben. Az írónő 1943-ban készítette el a színpadi változatot, amelyet általában És már senki sem! (And Then There Were None) címen játszanak világszerte, majd több filmváltozat is készült belőle. Magyarországon először 1941-ben jelent meg a regény A láthatatlan hóhér címmel. Ezt választotta címként a 2018 szilveszterén bemutatandó előadásának a Tompa Miklós Társulat is. Szilveszterkor (illetve előadások idején)

a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színpada rövid időre átalakul egy sirályokkal körülrepült, magányos angol szigetté.

Erre a szigetre érkezik tíz vendég, akikről kiderül, hogy feltételezett gyilkosok. Ezek a feltételezett gyilkosok az előadás folyamán áldozatokká válnak, folyik a whisky, szól a dzsessz, és halnak az emberek… de vajon ki a gyilkos? Az előadásban Meszesi Oszkár, Kovács Botond, P. Béres Ildikó, Simon Boglárka Katalin, Varga Balázs, Kádár L. Gellért, Galló Ernő, Tollas Gábor, Moldován Orsolya, Kilyén László és László Csaba lép színpadra, díszlettervező Maria Miu, jelmeztervező Moldován Orsolya, zene: Boros Csaba.

 

A feltételezett gyilkosok az előadás folyamán áldozatokká válnak Fotó: Bereczky Sándor

A szilveszteri bemutatóra, december 31-én, este 7 órától a Bernády György mecénás- és a Kemény János bemutatóbérletek érvényesek. Az előbemutatót december 30-án 7 órától tartják. További időpontok: január 2., január 3., január 4., január 9. Jegyek válthatók a Kultúrpalotában működő jegyirodában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon.

Évkezdés az Aradi Kamaraszínházban

Az Aradi Kamaraszínház, a Gyulai Várszínház és az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház közös előadását, a Rosencrantz és Guildenstern halott című Tom Stoppard-klasszikust január 6-án, vasárnap 19 órai kezdettel láthatják az aradi nézők a nagyszínházban.

Az előadás a Színházzal teli hónap elnevezésű program nyitó eseménye,

amelyre az Aradi Kamaraszínház nézőit is várják. Mivel az előadást nagyszínpadi stúdióként játsszák, vagyis a nézők a színpadon foglalnak helyet, a helyek száma korlátozott. Az érdeklődők január 3-tól válthatnak jegyet 10 lejes áron a nagyszínház pénztárában vagy online (www.biletmaster.ro).

Az előadás Arad és Gyula testvérvárosok kulturális együttműködési programjának keretében valósult meg a két város önkormányzatának támogatásával és a három koprodukciós partnerintézmény erőfeszítéseinek eredményeként. A humorban és megdöbbentő látványi elemekben gazdag előadást Tapasztó Ernő rendezte.

A mű érdekessége, hogy bár a Hamlet köré épül, egy csavarral nem Hamlet válik főszereplővé, hanem a drámából kevésbé ismert mellékszereplők, Rosencrantz és Guildenstern. Claudius király udvaroncai azt a feladatot kapják, hogy férkőzzenek Hamlet közelébe, és kémkedjenek utána. És bár a cselekmény a Hamletből megszokott alapmederben halad előre, a megváltozott nézőpont miatt mégsem egy tragédiát, hanem egy vígjátékot láthatunk, mély, filozófiai kérdésekkel és abszurd helyzetekkel tűzdelve”

– olvasható az előadásról.

Tege Antal, az előadás egyik főszereplője, az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház színésze a produkcióban nyújtott alakításáért Őze Lajos-nívódíjat kapott. A kamaraszínház és a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja, Éder Enikő Gertrudot alakítja, de találkozhatunk a színpadon más ismerős arcokkal is, hiszen a legtöbb színésszel dolgozott már az Aradi Kamaraszínház. A díszletet Albert Alpár tervezte, a jelmezeket Papp Janó jegyzi. További szereplők: Gulyás Attila, Köleséri Sándor, Megyeri Zoltán, Lung László Zsolt, Alexandra Gîtlan, Lovas Zoltán, Iulia Pop.

Szatmárnémetiben a Hippolyt, a lakájjal búcsúznak az évtől

A szatmárnémeti Harag György Társulat hagyományaihoz híven vidám, zenés előadással búcsúzik az évtől: a Hippolyt, a lakáj című zenés vígjátékot mutatja be december 29-én 19 órai kezdettel az Északi Színházban. A darab eredetileg kiírt rendezőjének, Bessenyei Istvánnak októberben bekövetkezett halála nyomán – a neves színész, rendező végakarata szerint – fia, Bessenyei Gedő István „vette nyakába” rendezőként ezt a roppant terhet és felelősséget, alkotótársnak pedig Bordás Attilát kérte fel, akivel hét évvel ezelőtt osztálytársak volta rendező szakon, Babarczy László mesteris osztályában.

„A rendelkezésünkre álló, hihetetlenül rövid idő dacára az egész alkotócsapat elszántan és nagy energiákkal dolgozott azért, hogy az előadás méltó legyen édesapám emlékéhez, de mindenekelőtt szeretett közönségünkhöz, amelyet ő is egész életével szolgált, alázatosan. Furcsa, és jobbára csak buta közhelyekkel körülírható, de valóságos érzés kerített hatalmába időnként ezzel kapcsolatban: sokszor éreztem úgy a próbafolyamat alatt, hogy ott van velünk a próbán, az alkotói szellemisége, szigorú alázata legalábbis. Ebben az értelemben, bár már az olvasópróbákat sem érhette meg, én
magamban úgy tekintem, hogy ez az előadás a szó valódi értelmében az utolsó közös munkánk volt vele. Ezért döntöttünk úgy alkotótársaimmal, hogy az ő emlékének ajánljuk a produkciót” – nyilatkozta az előadás létrejöttének körülményeiről Bessenyei Gedő István rendező, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

A számos nevettető helyzet mellett az előadásban örökzöld slágerek hangzanak el – ki ne ismerné a Köszönöm, hogy imádott, a Holdvilágos éjszakán, a Pá, kis aranyom vagy a Bőg a tehén című dalokat?

Az előadást az óévbúcsúztatás alkalmával háromszor is műsorra tűzi a társulat, ám ezekre már jó ideje elkeltek a jegyek. Az érdeklődők az új év bérletes előadásaira válthatnak már csak jegyeket, a fennmaradó helyek függvényében. Az előadás szereplői: Gaál Gyula, Nagy Orbán, Moldován Blanka, Bogár Barbara, Bodea Tibor, Péter Attila Zsolt, Diószegi Attila, Gál Ágnes, Keresztes Ágnes és Orbán Zsolt. Rendezője Bessenyei Gedő István, társrendezője pedig Bordás Attila.

A produkció díszlettervezői Fornvald Gréti és Cristian Gătina, jelmeztervezője Szabó Anna, zenei vezetője és zenekarvezetője Manfrédi Annamária, koreográfusai Gabriela Tănase és Bordás Attila, rendezőasszisztense Poszet Nándor, ügyelője és súgója Varga Katalin. Az új évben az Ács Alajos bérlet tulajdonosai láthatják először az előadást, január 4-én, pénteken 19 órai kezdettel.