Hollywoodi technikák erdélyi kamerák előtt: híres gengszter- és westernfilmekből adtak elő jeleneteket Székelyudvarhelyen

Bede Laura 2018. december 20., 14:11

Az amerikai színésziskolák megismertetésének céljával tartottak az elmúlt napokban filmszínészet- és színészvezetés-tanfolyamot, illetve -workshopot Székelyudvarhelyen. Fábián Andor filmrendező, a projekt ötletgazdája a forgatás izgalmairól beszélt a Krónikának.

Szemet szemért. Fábián Andor (jobbra) amerikai sztárszínészek technikáit ismertette a tanfolyamon Fotó: Dávid Attila

Samuel L. Jackson, Dustin Hoffman, Helen Mirren, Marlon Brando amerikai sztárszínészek tanácsait felhasználva tartottak filmszínészet- és színészvezetés-tanfolyamot, illetve -workshopot a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában.

A kurzus fő célja az amerikai színésziskolák hagyományainak meghonosítása Székelyföldön, az úgynevezett method acting nevű filmszínészeti irányelv népszerűsítése és elérhetővé tétele a nagyközönség számára.

Az amerikai sztárszínészek technikái nem igazán elterjedtek nálunk, ezen szeretnénk változtatni” – mondta el érdeklődésünkre Fábián Andor forgatókönyvíró, filmrendező, a projekt ötletgazdája. Hozzátette, a kezdeményezés legnagyobb hozadéka, hogy sikerült gyakorlatba ültetni a szakmai tanácsokat, és a vizsgafilmekben alkalmazták a nyugati technikákat.

Fotó: Farkas Antal

Az elméleti oktatásnál különböző témaköröket dolgoztak fel, mint a method acting, a természetesség alapjai a filmszínészetben, improvizáció. A gyakorlati résznél pedig ezekhez a témákhoz csatoltak egy-egy technikát: közismert amerikai filmekből dolgoztak fel jeleneteket, és az előadáskor az illető színész technikáját alkalmazták. „A híres gengszterfilmből, A téglából (Martin Scorsese: The Departed) azt a jelentet adtuk elő, amikor a maffiavezér közli a beépített ügynökkel, hogy gyanús, és sejtik, hogy ő a tégla. Costello megérzi a patkányt – azt hiszem ez a rész címe. A másik alkotás a Pár dollárral többért (Sergio Leone: For a Few Dollars More) című híres westernfilm volt, ebből azt a jelenetet játszottuk el, amikor a két fejvadász, a mancs és az ezredes kibékül” – részletezte a filmrendező.

A színésztanácsok közül kiemelte, hogy a természetesség áll mindenekfelett, nincs szükség semmilyen színházi gesztusra, sem túlzott arcmimikára.

Ezek a híres művészek arra hívják fel a figyelmet, hogy a karakterépítéskor ne a mű ábrázolásra törekedjünk, hanem mindig a saját lelkünkből, élményeinkből táplálkozzunk a jelenet érzelmi részénél. Ezt jelenti a method acting irányelve”

– mutatott rá a filmes szakember. Kifejtette, szeretne még egy hasonló tanfolyamot indítani, hiszen a mostani kiadáson részt vevő öt embernél több szereplő kell egy egész estés filmhez. „Lehetőség szerint mindenképp szeretném kiterjeszteni erdélyi szintre, más városokba is elvinni ezt a projektet. Rengeteg költséggel jár egy ilyen kurzus, operatőri díjakat kell kifizetni, ezért a megszervezése kicsit bonyolultabb, mint egy papírt és tollat igénylő tanfolyamé” – fogalmazott a forgatókönyvíró.

Fotó: Dávid Attila

A kurzusokon készült vizsgafilmeket december 27-én mutatják be a székelyudvarhelyi Felső G kávézóban, majd a nagyközönség számára is elérhetővé teszik. Fábián Andor arról is beszámolt, hogy

a tanfolyam résztvevői szerepet kapnak az első erdélyi westernfilmben, amely a magyarországi Hollywood Filmakadémia szakmai partnerségével valósul meg.

„Januárban keresünk támogatókat, és ha minden jól alakul, akkor februárban kezdődhet a forgatás. Mindenképpen egy helyi jellegű történetből indulnánk ki, székely bandita történetek, pandúrok, betyárvilág megjelenítése” – mondta a székelyudvarhelyi rendező.