Kirakatmúzeum hiányosságokkal: visszaszorították a magyar elemeket a marosvásárhelyi sportközgyűjteményben

Szucher Ervin 2018. december 13., 12:14

Dicséretes vállalkozásként, de silány kivitelezés után avatták fel Marosvásárhely sportmúzeumát. A sportcsarnokban helyet kapott kiállítótérben visszaszorították a magyar elemeket, és a többnyelvű feliratok is hiányoznak.

Fotó: Szucher Ervin

Dicséretes vállalkozás, silány és tendenciózus kivitelezés – így lehetne jellemezni a Maros Megyei Ifjúság és Sportigazgatóság (DJTS) kezdeményezését, melynek köszönhetően az állami irányítású közintézmény szerda óta elmondhatja, hogy sportmúzeumot létesített.

A ligeti sportcsarnok bejáratánál üvegfallal elkülönített, alig néhány négyzetméteres beugróban a régi, muzeális értékű kupákon és sportszereken kívül számos jellegtelen felszerelés is helyet kapott.

A közelmúltban elhunyt tekézőlegenda, Szemányi Margit világbajnoki érme, Gagyi Péter motoros bőrkosztümje, a világbajnok Aurel Popa repülőmodellje, a bukaresti Mircea Romaşcanu versenykerékpárja, Kovács Ella Barcelonában viselt atléta meze mellett ott van a kosárcsapatot faképnél hagyó Cooley 22-es trikója vagy az ASA és a román labdarúgó-válogatott egykori jobbszélsőjének, Fazakas Árpádnak a 9-es számú meze, amely – az anyagról és a modellről ítélve – mintegy két évtizeddel a játékos visszavonulása után készülhetett.

De ott láthatunk egy Szászrégenben gyártott Combi–R sílécet is, amelyet nemhogy rangosabb sportversenyeken nem viseltek, de még a haladó kocasízők sem nagyon vettek a lábukra. A képgalériából számos, igazán nagyot alkotó sportoló és kiváló teljesítményt nyújtó csapat hiányzik.

Még csak enyhe utalás sem történik Marosvásárhely első olimpiai bajnokára, az 1936-os berlini játékokon aranyérmet szerző, akkor 23 esztendős és a magyar színeket képviselő Hazai Kálmánra.

Mint ahogy azt sem tudják meg a kirakatmúzeum látogatói, hogy a város első futballcsapata, az 1898-ban alapított MSE (Marosvásárhelyi Sportegyesület) volt, amely az 1911–1912-es (magyar) bajnokságban mutatkozott be első ízben. Arról sincs semmiféle jelzés, hogy Marosvásárhelyen az első, sportberkekben és sajtóban is jegyzett labdarúgó-mérkőzést 1902 pünkösdjén játszották az MKE (Marosvásárhelyi Kerékpározók Egyesülete) biciklisei és a Református Kollégium diákjai.

Nemcsak a múzeumalapítás, a megnyitója is a magyar elemek visszaszorításának jegyében zajlott. Nem csak a kétnyelvű feliratok hiányoznak, de a hat hivatalos felszólaló közül mindössze Claudiu Maior, a polgármester tanácsosa volt az, aki egy pár szót magyarul is szólt.

A magyarázatot az időpont megválasztása szolgálta: amint Iuliana Rus, a DJTS igazgatója, valamint Mircea Duşa prefektus többször is hangsúlyozta, az esemény apropóját a román centenárium adta. A múzeumnak egyelőre nincs egy meghatározott nyitvatartási rendje, a kiállított tárgyak ablakon keresztül, a sportcsarnokban zajló események során tekinthetők meg.