FRISSíTVE – Magyarország legyőzte Románia válogatottját a kézilabda Eb-n, mégis utóbbi jutott a torna elődöntőjébe

Krónika 2018. december 12., 20:30

Magyarország válogatottja 31-29 arányban legyőzte a román együttest a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában. Késő este kiderült, hogy a csoportból Hollandia és Románia jutott elődöntőbe.

A román válogatott a második félidőben elveszítette legjobbját, a sérülés miatt kidőlt Cristina Neagut (sárga mez) Fotó: MTI

Kovacsics Anikóék annak köszönhetően arattak diadalt a szerda esti összecsapáson, hogy az első félidő gyengébb játékával ellentétben a második játékrészben lerohanták ellenfelüket, és adott pillanatban öt találattal elhúztak.

A győzelemben közrejátszott Kiss Éva káprázatos kapusteljesítménye, ugyanakkor az is, hogy tíz perccel a lefújás előtt a román válogatott elveszítette legjobbját, a háromszor is a világ legjobbjának választott Cristina Neagut. A Bukaresti CSM sztárja térdsérülést szenvedett, hordágyon vitték le a pályáról, társai pedig nem tudták pótolni kidőlt vezérüket.

Kovacsics Anikó ostromolja a román védőfalat Fotó: MTI

Győzelme ellenére a magyar válogatott nem jutott tovább csoportjából, az elődöntős szerepléshez 19 góllal kellett volna felülmúlni a román csapatot, míg ahhoz, hogy az ötödik helyért folytathassák szereplésüket, legalább 11 találattal kellett volna nyerni. Veresége ellenére a román válogatott továbbjuthat az elődöntőbe, de csak abban az esetben, ha a német válogatott nem veri meg több mint 10 góllal Hollandiát a középdöntő szerda késő esti mérkőzésén.

Ez nem következett be, sőt a hollandok 27-21-re legyőzték Németországot. Ennek nyomán a 2. csoport első helyén Hollandia végzett 8 ponttal, és jutott az elődöntőbe, míg a 2. helyen Románia végzett 6 ponttal, és jobb gólarányának köszönheti a továbbjutást a szintén 6 pontot szerző Norvégiával és Magyarországgal szemben. Az 1. csoportból Oroszország és a házigazda Franciaország jutott az elődöntőbe. A pénteki elődöntőkben Oroszország Romániával, míg Hollandia Franciaországgal csap össze a fináléba jutásért.

A magyar női kézilabda-válogatott a hetedik helyen végzett a franciaországi Európa-bajnokságon.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, II. csoport:
Magyarország-Románia 31-29 (17-17)
---------------------------------
Nancy, 1500 néző, v.: M. Bennani, S. Bennani (svédek)
lövések/gólok: 48/31, illetve 49/29
gólok hétméteresből: 5/3, illetve 7/3
kiállítások: 8, illetve 4 perc

Magyarország:
------------
Bíró - Lukács 5, Kovacsics 5, Planéta 1, Szabó L., Háfra 6, Schatzl 6, cserék: Kovács A. 4, Tóth G., Tóvizi 2, Kiss É., Lakatos 2, Pálos-Bognár, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen