Se nem csíra, se nem bébizöld: egyre nagyobb a kereslet a mikrozöldek iránt

Simon Virág 2018. december 12., 20:58

Aprók, ízletesek, frissek, és képesek feldobni a közönséges szendvicset, az unalmas vajas kenyeret, a salátákat, de őszintén megvallom, én önmagukban is szeretek csipegetni belőlük.

Különleges földbe, különleges magvak felhasználásával termeszti a mikrozöldeket Horváth Levente. A szuperélelmiszerre egyre nagyobb a kereslet Fotó: Haáz Vince

Horváth Levente Budapesten élt, amikor először találkozott a mikrozöldségekkel vagy más néven mikrozöldekkel, és beléjük szeretett. Amikor a mikrozöld meghatározásról kérdezzük, inkább körülírja a kis növényeket. Mint mondja, a mikrozöld már nem csíra, amivel a nagyáruházak polcain is találkozhatunk, de még nem bébizöld, mint a salátákhoz használható apró levelű bébispenót vagy rukkola (borsmustár). A kettő közötti növekedési folyamatban lévő növényeket nevezik mikrozöldeknek. 

Ezeket akkor érdemes fogyasztani, amikor már van egy-két levelük és száruk is nagyobbacska, általában 7–10 nappal a vetés után.

Nem az elképzelés szerint, de nem rosszul

Levente nyolc évet töltött a magyar fővárosban, és már ott elhatározta, hogy ha hazajön, mikrozöldségek termesztésével fog foglalkozni. Tavaly költözött haza, s mosolyogva meséli, hogy érdekes és mozgalmas másfél évet tud maga mögött. Elképzelése, miszerint kisebb és nagyobb vendéglőknek fog majd mikrozöldeket termeszteni, nem vált be, de nem panaszkodik, hiszen hetente gyarapodik a magánmegrendelők száma.

Fotó: Haáz Vince

„Meglepő volt, hogy a magánszemélyek milyen nyitottak a mikrozöldek kipróbálására és milyen jól fogadják az újdonságokat. Egyre többen kérik őket, vásárokban megismernek, interneten felfedeznek és rendelnek, Marosvásárhelyen házhoz is szállítjuk hetente kétszer.

A vendéglők sokkal zárkózottabbak voltak. A szakácsok közül voltak olyanok, akik nem is ismerték a mikrozöldeket, pedig díszítésre is kiválók. 

Egy-két vegetáriánus vendéglő, illetve egy országos szinten elismert vendéglő kérte, hogy legyek a beszállítójuk. Mikrozöldeket lehet kapni a nagyobb áruházakban is, de az általam kivitt friss, aznap szedem le, amikor kiszállítom, sőt, ha kell, földestől adjuk vásárlóinknak.” Sokféle növénykét lehet rendelni és megkóstolni: vöröskáposztát, háromféle retket, tökmagot, rukkolát, háromféle mustárt, céklát, mángoldot, répát, brokollit.

Fotó: Haáz Vince

Minden organikus

Levente fontosnak tartja, hogy a mag, valamint a tőzeg, amibe beleteszi, és a víz, amivel öntözi, minden organikus legyen. Ezért belföldről és külföldről is rendel magot és tőzeget, hogy biztos legyen benne, hogy minden organikus. A mikrozöld ugyan megteremne tiszta, vegyszermentes, rohadó falevelekkel dúsított erdei földben is, Horváth Levente szerint viszont az már érintkezett a levegővel és mikroorganizmusokkal, így teljes tisztasága nem garantált. A termelő az öntözésre használt víznek méri a Ph-értékét, hogy megfelelő legyen a magoknak. Leventétől megtudtuk, hogy

öntözésre a csapvíz is alkalmas, ha legalább 24 órát állni hagyják, hogy a klór elpárologjon belőle.

Azt is megosztotta velünk, hogy a kis zöldek mesterséges fényt kibocsátó lámpa alatt nőnek, amíg el nem érik a megfelelő méretet.

Díszítésként, salátába vagy csak színes, ízes feltétként is használhatjuk a mikrozöldeket Fotó: Haáz Vince

Saját tapasztalatából tanult

Mindent, amit a mikrozöldekről és termesztésükről megtanult, saját tapasztalatából tudja, hiszen szakirodalom vajmi kevés van, újabban videókban beszélnek erről azok, akik már próbálták. „Néha végig kell nézned egy bő tíz perces videót, hogy meghalld azt a pár másodpercnyi szöveget, ami téged érdekel vagy számodra fontos.

Sok mindent megtanultam saját káromon, saját megfigyeléseimből.

Megtörtént, hogy nem volt megfelelő a mag vagy nem keltek ki egyenletesen, ezért nem tudtam szép mikrozöldeket vinni a megrendelőnek. De szeretek tanulni, fejlődni, és sokféle tervem van, egyebek mellett a mikrozöldtermelés bővítése, gyógynövények termesztése.”

Fotó: Haáz Vince

Ehető virágok következnek

Ha már a tervekről beszéltünk, Horváth Levente azt is elmondta, hogy nagy az igény a fine dining-vendéglők részéről, ezért tavasztól szeretne ehető virágokat is termeszteni. Ilyen például az árvácska is, amelynek virágai nemcsak szépek, hanem fogyasztásra is alkalmasak. 

Szuperélelmiszerek

Amerikai kutatók szuperélelmiszereknek nevezték a mikrozöldeket, miután kimutatták, hogy legtöbbjükben nagy mennyiségű C- és E-vitamin van, valamint béta-karotin, amelyek fontosak a nyálkahártyák egészségéhez, a jó látáshoz, valamint hasznosak a daganatos betegségek megelőzésében is. Ezek a növénykék igazi vitaminbombák: a vörös káposzta mikrozöldben a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin és 69-szer több K-vitamin van. A mikroretek is gazdagabb E-vitaminban az érettnél, a mikrosalátában több az antioxidáns. A mikrokoriander háromszor annyi béta-karotint tartalmaz, mint a kifejlett. Minél színesebb a mikrozöld, annál nagyobb a tápanyagtartalma.