Kiteljesedik a kolozsvári könyvszemle: a Vallásszabadság Házában várja az érdeklődőket csütörtöktől az Adventi Könyvvásár

Kiss Judit 2018. december 12., 09:36

Az immár hagyományos kolozsvári adventi könyvvásár új helyszínen, a Vallásszabadság Házában várja a könyvbarátokat csütörtöktől vasárnapig. A számos új kiadványt, gazdag programot kínáló szemléről Nagy Péter, a szervező Idea Könyvtér vezetője beszélt a Krónikának.

Újonnan napvilágot látott erdélyi kiadványok is várják a könyvbarátokat a kolozsvári szemlén Fotó: Facebook/Idea Könyvtér

Új helyszínen, a nemrég felújított Vallásszabadság Házában várja a könyvbarátokat az Idea Könyvtér által immár hatodízben szervezendő, csütörtökön kezdődő, vasárnapig tartó kolozsvári adventi könyvvásár.

Meghittebb, klasszikusabb környezetbe költözött ugyanis az immár hagyományosan advent 3. hétvégéjén tartott rendezvénysorozat, a nyáron átadott új közösségi, kulturális térbe, ahol

kiadványok ezrei várják a kiadók és könyvüzletek standjain mindazokat, akik idén is fontosnak tartják, hogy karácsonyra könyvet ajándékozzanak szeretteiknek.

Nagy Péter, az Idea Könyvtér vezetője, a vásár főszervezője a Krónikának elmondta, a szemle kiteljesedik azzal, hogy a kincses város szívében, a központban szervezik meg, könnyebb lesz az érdeklődőknek megközelíteni a helyszínt, mint a korábbi években.

Az Idea elsősorban az erdélyi kiadókat karolja fel, így javarészt erdélyi kiadványokat kínál az adventi könyvvásár. Természetesen van pár könyvárus, aki nemcsak erdélyi könyveket árul, de ez mégiscsak specifikus erdélyi szemle”

– mutatott rá Nagy Péter. Hozzátette, a rendezvény keretében tartandó könyvbemutatókon kívül más programok is várják az érdeklődőket: a Magyar Unitárius Egyház által működtetett Vallásszabadság Házának múzeuma látogatható lesz a szemle idején, és az impozáns épület, a kincses város egyik legrégebbi, kívül-belül megújult polgári háza benépesedik az alagsortól az emeletig. Az épületben működő Idea könyvesbolt mögötti, üveggel elzárt gangrészben lesz a gyerekmegőrző, itt tartanak gyerekfoglalkozásokat is. „Gazdag lesz a könyvkínálat, az újonnan napvilágot látott kiadványokat is megtalálhatják az érdeklődők a vásáron. Nagyjából harminc százalékkal nagyobb lesz az idei rendezvény, mint a múlt évi, a helyszínnek köszönhetően is. A helyszínváltozás reflektorfénybe helyezi az eseményt, és ez mindenkinek jó: a Vallásszabadság Házának, a kolozsváriaknak, az Idea Könyvtérnek is” – mutatott rá Nagy Péter. Úgy értékelte, az, hogy az Idea Könyvtér könyvesbolt tavasztól a város szívében új helyszínen üzemel, új perspektívákat nyitott meg mind az adventi könyvvásár, mind a további kulturális élet megszervezésében.

A könyvvásár csütörtökön, december 13-án 11 órától nyitja meg kapuit, és vasárnappal bezárólag 10 és 19 óra között várja a vásárlókat.

A gyerekmegőrző naponta 15 és 19 óra között, szombaton pedig egész napos programmal készül a gyerekek fogadására. A szervezők idén sem feledkeztek el a tomboláról: akik 50 lej feletti értékben vásárolnak könyvet, megnyerhetik a 20, egyenként 100 lejes könyvcsomag egyikét. A sorsolásra a vásár utolsó mozzanataként, vasárnap este 18 órától kerül sor.

A szemlén több könyvet is bemutatnak, többek közt Gaal György Unitáriusok a Házsongárdi temetőben  című kötetét, Erdélyi Lajos Bennünk a nagyvilág. Portréfotók és interjúk című könyvét, Laczkó Vass Róbert Szonettek a Kálváriára című könyvét, Zágoni Balázsnak A „feltámadt” Mary Rose fedélzetén című kötetét. Földi táj az égen címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak Max Blecher három magyarra fordított könyvéről, Gálfalvi Ágnes és Jakabffy Tamás szerkesztőkkel Balázs Imre József, Vallasek Júlia és Boda Edit fordító beszélget. Auguste de Gerando Erdély és az erdélyiek című könyvét is bemutatják a rendezvényen, jelen lesz Gajda Péter, a kötet fordítója-gondozója és H. Szabó Gyula szerkesztő. A részletes program az Idea Könyvtér honlapján olvasható.