„Észrevétlen” magyargyalázás Marosvásárhelyen – a hatóságoknak nem szúrt szemet a forgalmas helyen díszelgő trágár felirat

Szucher Ervin 2018. december 10., 19:46

Tíz napja zavartalanul áll egy jókora méretű magyarellenes felirat Marosvásárhely egyik legforgalmasabb városrészében anélkül, hogy a bekamerázott ingatlan tulajdonosa, illetve a városháza tudomást szerzett volna róla.

Fotó: Haáz Vince

Elcsodálkozott a Szabadság utca 32. szám alatti ingatlan tulajdonosa, az elektronikai kellékeket forgalmazó Indatech Kft. adminisztrátora, Bianca Burduv, amikor arról kérdeztük, hogy nem zavarja-e az épület betonkerítésén december elseje környékén megjelent trágár felirat. Saját vallomása szerint

a cégvezető nem tudott semmit arról, hogy valaki piros festékkel a Muie unguri!!! (Szoptok, magyarok!!!) magyarellenes feliratot firkantotta a kerítésére.

Nem tudtak az incidensről a városházán sem, de Cosmin Blaga sajtószóvivő azt ígérte, hogy azonnal értesíti a helyi rendőrséget. Később ő hívott vissza, jelezvén, hogy a hatóságok szerint több mint biztos: fővárosi futballhuligánok festették össze a kerítést. Mint mondta, a Nagyszebeni Hermannstadt–Bukaresti Dinamo Marosvásárhelyen játszott román élvonalbeli focimérkőzése előtt és után a megrészegedett és rendkívül agresszív piros-fehér ultrák randalíroztak a városban, belekötvén a járókelőkbe.

A rendőrség szerint a dinamós „szurkolók” azt a kérdést szögezték a járdán békésen haladó embereknek, büszkék-e arra, hogy bozgorok (hazátlanok)? Az ügy pikantériája, hogy számos román nemzetiségű személyt is kipécéztek a kérdésükkel.

A rendőrség több ultrát megbüntetett, akik közül kettő a sürgősségin kötött ki, miután összeverekedtek egymással.

„Bizonyítékaink egyelőre nincsenek, de szinte biztosra vehető, hogy ők festették össze a kerítést” – nyilatkozta Blaga rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A Szabadság utca lakói – akárcsak a múlt héten készített fényképek – viszont egészen másról tanúskodnak: a magyarellenes falfirka nem a szombati meccs tájékán került a kerítésre, hanem jóval azelőtt.

Magos György december másodikán vette észre, a szomszédban lakó Károly Ferenc meg azt állítja,

a sovén üzenet a centenárium egyik „hozadéka”.

Szerinte annál is inkább zavaró a felirat, mert a környéket többnyire magyar családok lakják, a ház, amelynek kerítését összemázolták, az is valamikor a legendás hírű sportolócsaládé, Inczééké volt.

Kérdésünkre, hogy mit szándékoznak lépni, Cosmin Blaga annyit mondott, hogy ugyanazt, amit néhány hónappal ezelőtt a románellenes felirat esetében. Akkor a belvárosi Posta utca egyik magánházának falán jelent meg Romániát sértő falfirka.

A rendőrségi nyomozás egyelőre eredménytelennek bizonyult, a tetteseket nem sikerült kézre keríteni.

Magyary Előd, az önkormányzati RMDSZ-frakció vezetője az uszító felirat mielőbbi eltüntetését helyezte kilátásba, mondván, hogy jelzi az esetet a polgármesteri hivatal közterületekért felelős igazgatóságán. A nyári, Posta utcai románellenes feliratot az épület tulajdonosának kellett letisztítania.

Lefestették a magyar feliratot Kisszentlőrincen

Ismeretlenek lefestették a magyar feliratot a közigazgatásilag Nyárádszeredához tartozó Kisszentlőrinc helységnévtábláin. A város önkormányzatának tájékoztatása szerint az esetről hétvégén értesítették a polgármestert, a rongáló(k) a falu Marosvásárhely felőli kijáratánál piros festékkel húzták át a helységnévtáblákon a magyar feliratot. A kétnyelvű helységnévtáblát a Maros Megyei Tanács illetékesei állították fel. A magyar többségű Nyárádszeredában és a hozzá tartozó településeken eddig nem volt hasonló etnikai feszültséget keltő megnyilvánulás – közölte az önkormányzat Facebook-oldalán.