Pászkán Zsolt: a Gyulafehérvári nyilatkozat az erdélyi románok Bukaresttel szembeni félelméről szólt

MTI 2018. december 07., 10:14

Pászkán Zsolt Románia-szakértő szerint a Gyulafehérvári nyilatkozat leginkább az akkori erdélyi románok Bukaresttel szembeni félelméről szólt, az erdélyi románok politikai képviselői maguknak akartak autonómiát Bukaresttel szemben.

Pászkán Zsolt (archív felvétel) Fotó: Youtube

Pászkán Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértőjét arról kérdezték az M1 aktuális csatornán csütörtökön, hogy az RDMSZ törvénytervezetet terjesztett a román parlament elé az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban megígért kisebbségi jogokról.

{K1}

A szakértő hozzátette:

az erdélyi románok a nyilatkozatnál a magyarokat és a szászokat „előre tolták”, mert szerinte kínos lett volna nyíltan kifejezni, hogy Bukaresttel szembeni önállóságot akarnak.

Úgy fogalmazott: az RMDSZ javaslata arról szól, hogy „önrendelkezést, minél közelebb az emberekhez”, és voltaképpen ezt testesíti meg az Európai Unió is.

Pászkán Zsoltot kérdezték arról is, hogy Dacian Cioloș volt miniszterelnök a törvénytervezet visszavonására szólította fel az RMDSZ-t, szerinte a tervezet etnikai enklávék létrehozását javasolja Romániában. A szakértő hozzáfűzte: Dacian Cioloș kormányzása idején vették le az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájának napirendjéről a csíksomlyói zarándoklatot, ő menesztette Marossy Zoltán Temes megyei alprefektust, mert kiállt az autonómia mellett, így „nem is lehet csodálkozni”, hogy elsőként ő állt ki a javaslat ellen.