Meggondolta magát a kormány, a munkaviszony időtartamáért nem jár differenciált minimálbér

Krónika 2018. december 07., 08:37

Csak a képzettségi szintet veszi majd tekintetbe a kormány a differenciált minimálbér megállapításakor, a munkaviszony régiségét nem – jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő csütörtökön közölte, a differenciált minimálbér esetében az egyetlen dolog, amit figyelembe vesznek, az a tanulmányi szint; a szakmai tapasztalattól nem teszik függővé a juttatást.

A gazdasági és szociális tanács által közzétett kormányhatározat-tervezet értelmében a minimálbér január elsejétől 2350 lejre nő a felsőfokú tanulmányokat igényelő munkát végző alkalmazottak esetében, amennyiben legalább egy év szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Pénteki ülésén fogadja el a kormány azt a határozattervezetet, amellyel 2019. január 1-jétől a jelenlegi 1900 lejről 2080 lejre, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében pedig 2350 lejre emeli a minimálbért – közölte Viorica Dăncilă a kormányülés sajtónyilvános részén. A miniszterelnök az Agerpres szerint emlékeztetett, korábban a kabinet elfogadott egy rendeletet a differenciált minimálbér bevezetéséről. A pénteki ülés napirendjén szereplő, ezt kiegészítő határozat 2080 lejben szabja meg a kötelező legkisebb munkabér összegét, illetve 2350 lejes minimálbért irányoz elő a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkatapasztalattal rendelkezők esetében. A 9,47, illetve 23,68 százalékos minimálbér-emelésre vonatkozó intézkedés január elsejétől lép érvénybe – nyomatékosította Dăncilă.

A tervezet nem tartalmazza azt az eredetileg kilátásba helyezett kitételt, hogy a 15 éves munkatapasztalattal rendelkező személyek is hasonló minimálbérre lennének jogosultak, noha eredetileg ez is a hatóságok tervei között szerepelt.

A Dăncilă-kabinet november 9-én sürgősségi rendeletet fogadott el a munkatörvénykönyvet módosító intézkedésekről, ennek nyomán lehetőség nyílt arra, hogy a felsőfokú végzettséget igénylő állások betöltői számára, vagy a munkaviszony egy bizonyos időtartama felett a kormány magasabb minimálbért szabjon meg. A munkaügyi és társadalombiztosítási minisztérium korábban tárcaközi jóváhagyásra bocsátott egy olyan határozattervezetet, amely szerint december elsejétől az eddigi 1900 lejről 2080 lejre növelik a bruttó minimálbért.

Azóta a kormány e tekintetben is meggondolta magát, és leghamarabb 2019 januárjáról emelkedik a minimálbér.