Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint kizárt, hogy idén rendeletet fogadjanak el az amnesztiáról

Krónika 2018. december 06., 17:23

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint kizárt, hogy az általa vezetett kabinet ebben az évben rendeletet bocsásson ki az amnesztiáról és közkegyelemről.

Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A kormányfő csütörtökön úgy nyilatkozott, nem szerepel az asztalán lévő megoldandó iratcsomók között olyan jogszabálytervezet, amely az amnesztiával vagy közkegyelemmel lenne kapcsolatos.

„Senkivel nem beszéltem erről. Láttam, mi a véleményük a szociáldemokrata párti kollégáknak, mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, de én nem tárgyaltam erről. Nincs az asztalomon ilyen jellegű jogszabály, senkivel nem beszéltem az amnesztiáról és a közkegyelemről” – jelentette ki Dăncilă a Liviu Dragneával, a képviselőház és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével folytatott megbeszélése után.

Az elmúlt időszakban egyre több szociáldemokrata politikus nyiltakozott arról, hogy még ebben az évben kormányzati döntés születhet az amnesztiáról és a közkegyelemről. Codrin Ștefănescu, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára leszögezte, még nem tudja, milyen formában, de a kormánykoalíció vállalni fogja a felelősséget az amnesztia és a közkegyelem gyakorlatba ültetéséért. Klaus Johannis államfő korábban úgy nyilatkozott: katasztrófával érne fel Románia számára, ha a kormány amnesztiáról és közkegyelemről szóló sürgősségi rendeletet fogadna el.