A PSD elnöke alkotmányellenesnek tartja a Gyulafehérvári nyilatkozat törvénybe foglalását

Krónika 2018. december 05., 22:37

Nem támogatja Liviu Dragnea PSD-elnök az RMDSZ tervezetét, amelyet a Gyulafehérvári nyilatkozatban beígért kisebbségi jogokról nyújtott be a parlamentben.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke Fotó: PSD

„Nem támogatom. Egyébként is több szakembertől is arról értesültem, hogy alkotmányellenes a kezdeményezés” – válaszolt a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán a sajtó érdeklődésére.

Azt is megkérdezték az újságírók Dragneától, van-e tudomása arról, hogy e jogszabály sorsától tenné függővé a szövetség a kormánykoalíció tervezeteinek támogatását. „Szó sem lehet róla. Egyáltalán nem tárgyaltunk ilyesmiről. Az RMDSZ mindig azokat a törvényeket szavazta meg, amelyekben hitt, amelyeket jóknak tartott, és mi továbbra is erre alapozunk” – idézte Dragneát az Agerpres hírügynökség.

Az RMDSZ hétfőn jelentette be, hogy törvénytervezetbe foglalta és a parlament elé terjesztette az Erdély Romániával való egyesülését egyoldalúan kimondó 1918-as Gyulafehérvári nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseit, amelyek a mai napig nem valósultak meg.

A jogszabály előírná, hogy a román állam biztosítson a nemzeti kisebbségeknek lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, így a helyi és a megyei önkormányzatokban, a román és az Európai Parlamentben, a bíróságokon és törvényszékeken.

A törvény azt is előírná, hogy a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatását a kisebbségi statútumban szabályozzák, valamint azt, hogy a megyei önkormányzatok döntése nyomán tegyék lehetővé fejlesztési régiók és különleges státusú autonómiák megteremtését azokban a történelmi régiókban, amelyekben nagy számú kisebbségi közösség él.