Korodi a Krónikának: felértékelődhet az RMDSZ szerepe a koalíció többségének elillanása nyomán

Balogh Levente 2018. december 04., 16:14

Felértékelődhet az RMDSZ szerepe a koalíció számára – mutatott rá a Krónikának nyilatkozva Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a kormánytöbbség alsóházi „elolvadása” nyomán.

Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető Fotó: Sándor Csilla

Mint arról beszámoltunk, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) négy képviselője hétfőn bejelentette, hogy átigazol a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro România párthoz. A bukaresti ellenzéki média számításai szerint ennek nyomán a PSD–ALDE szociálliberális koalíció elvesztette többségét a képviselőházban. A PSD–ALDE-nak csupán 163 képviselője maradt, míg a többséghez 165 kell; a PSD 144, az ALDE pedig 19 képviselővel rendelkezik az alsóházban.

{K1}

Az erőviszonyok jelenlegi alakulása az RMDSZ-nek kedvezhet, amely a parlamenti együttműködésről szóló megállapodást kötött a kormánykoalícióval, ennek nyomán pedig két államtitkári tisztséget is a magáénak tudhat.

A kormányoldal ugyanakkor az alsóházban a magyaron kívüli többi nemzeti kisebbség frakciójának a támogatására is számíthat, amely rendszerint a kormányoldalt támogatja. Korodi Attila lapunknak elmondta, főleg a nagyobbik kormányzó párt, a PSD van egyre nehezebb helyzetben, mivel az alakulaton belül feszültségek vannak. A szövetség képviselőházi frakciójának vezetője szerint az RMDSZ ezt szem előtt tartja a négy évre, illetve erre a fél évre kidolgozott programja szempontjából.

„Függetlenül attól, hogy most négy honatya távozott, azt is láthatjuk, hogy voltak olyan pillanatok, amikor az RMDSZ-frakció jelenléte nélkül nem tudott volna átmenni törvény a képviselőházon. De volt olyan is, hogy vígan. Ez azt jelenti, hogy a jövőre nézve valamelyest felértékelődik az RMDSZ szerepe, de radikális elmozdulás nem várható, hiszen ott van a kisebbségi frakció, ahonnan mindig számíthat a hatalom legalább kilenc szavazatra, anélkül, hogy ez nehézséget okozna, vagy valamilyen politikai egyeztetést kellene folytatniuk” – hangoztatta Korodi Attila.

Felvetésünkre, hogy az új helyzetben az RMDSZ előállhat-e bizonyos, a magyar közösség számára fontos, de eddig az asztalról lesöpört témákkal, a Hargita megyei képviselő rámutatott: nagy változás nem történt azáltal, hogy a szenátusban továbbra is megvan a kormány abszolút többsége, a képviselőházban pedig a kisebbségi frakcióval ez szintén biztosítható.

„De egy biztos: olyan hét nem telik el, hogy az oktatási rendszer, a kultúra vagy a közigazgatási törvény kérdésében ne mondanánk el nagyon pontosan, hogy mit várunk és mit akarunk. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy ebben a pillanatban meg is tudunk állapodni, de nagyon pontosan tudják, hogy részünkről milyen politikai elvárások vannak” – nyilatkozta a Krónikának Korodi Attila.