Zöldövezet és szociális kérdések diákperspektívából – az Innovatory projektet jövőre több erdélyi városra is kiterjesztenék

Bede Laura 2018. december 05., 13:20

Megtanította álmodni, nagyban gondolkodni, felszólalni a középiskolás diákokat a PONT csoport által kezdeményezett Innovatory elnevezésű projekt. Balázsi-Pál Ágnes, a csoport ügyvezető igazgatója a javaslatok sokszínűségéről, a gyerekek lelkesedéséről beszélt a Krónikának.

Természetbarát. A diákok többségét foglalkoztatta a környezetvédelem és a zöldövezetek korszerűsítése Fotó: Szabó Tamás

Kolozsvári problémákra találtak innovatív megoldásokat középiskolás diákok az Innovatory című, a PONT csoport által kezdeményezett projekt keretében. A csoportok előre meghatározott területekkel kapcsolatban dolgozhattak: egészség, oktatás, fenntartható gazdaság, nemek közötti egyenlőség, környezetvédelem és környezettudatosság.

A konkrét megoldási javaslatok között szerepelt egy mobilalkalmazás, amelyen a tananyaghoz kapcsolódó teszteket lehet megoldani, és ezeket színház- vagy mozijegyekkel vagy akár kirándulásokkal jutalmazza. Egy másik csapat a jó jegyeket szendvicsre váltaná be. Meglepetésünkre nagyon sok kezdeményezés a zöldövezetekkel és a parkokkal foglalkozott”

– mondta el a Krónika megkeresésére Balázsi-Pál Ágnes, a PONT csoport ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ezeknek a hiánya nagyon foglalkoztatja a diákokat, és azokban  kezdeményezésekben is, amelyeknél nem ez volt a központi téma, visszatérő motívum volt a környezetvédelem és -tudatosság.

Szociális érzékenység

Az egyik nyertes csapat például a Belvedere szálloda mögötti, ki nem használt zöld területet tenné szebbé, valamint a létező turisztikai információs táblákat is felújítanák.

„Az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum csapata szó szerint mélységeiben tanulmányozta a  fellegvári parkot. A talajelemzéstől a környékbeli lakosok megkérdezéséig mindent bevetettek, hogy konkrét javaslatokat tegyenek a park helyreállítása érdekében” – részletezte az ügyvezető igazgató. Kifejtette,

sok kezdeményezés foglalkozott a városon belüli mobilitással, a függővasúttól egészen addig, hogyan tölthetjük hasznosan a buszon vagy az átjárókban a várakozási időt.

„Nekem személyes kedvenceim közé tartoztak azok az ötletek, amelyekben megjelentek a szociális vagy generációs problémák is. Az Avram Iancu Elméleti Líceum csapata olyan épületeket álmodott meg minden kolozsvári negyedbe, amelyek tisztálkodásra, ruhamosásra nyújtanának lehetőséget a rászorulóknak. A zuhanyzókon és mosógépeken kívül automatákat is elképzeltek, ahol fogkrémhez és szappanhoz lehet jutni” – magyarázta a projekt egyik kezdeményezője. Hozzátette, az Anghel Saligny Technikai Kollégium csapata a generációk között szeretne hidat építeni, ők olyan központot képzeltek el, ahol az idősek és a fiatalok közös tevékenységeken vehetnek részt, illetve eszmecseréket folytathatnak.

Álmodni, nagyban gondolkodni

Balázsi-Pál Ágnes szerint konkrét eredménye is volt az ötleteket bemutató gálának, hiszen úgy tűnik, elindult a projekt kapcsán a kommunikáció a polgármesteri hivatal és a fiatal csapatok között, valamint a Kolozsvári Kulturális Központ is megszólított néhány diákcsoportot azzal, hogy konkrétabban kezdjenek el együtt dolgozni, és a fiatalok javaslatait be tudják venni saját projektjeikbe. „Mi nem megvalósítható ötleteket vártunk a diákoktól, a program elsődleges célja az volt, hogy a fiatalok tanuljanak meg álmodni, nagyban gondolkodni, új ötletekkel jönni, merjenek felszólalni, javaslatokat tenni konkrét problémákra. Még azt sem mondhatnám, hogy másodlagos cél volt a megvalósítás, a gondolkodási és munkafolyamat lépéseinek elsajátítására fektettük a hangsúlyt, hogy ezt a fiatalok a későbbiekben is hasznosítani tudják. Ugyanakkor nyilván nagyon örülnénk annak, ha ezekből az ötletekből megvalósulna néhány” – fogalmazott a PONT csoport egyik képviselője. Hozzátette, a diákok ötletei annyira eredetiek, bizonyos esetekben annyira utánajártak a kérdéseknek, és elemezték azt, hogy szerinte

ezeknek a kezdeményezéseknek mindenképp lesz folytatása, vagy bekerülnek valamilyen formában megvalósítandó projektekbe.

„A program felülmúlta az elvárásainkat, ezért a jövő évben mindenképp szeretnénk folytatni, és nemcsak Kolozsváron, hanem több erdélyi városban is” – magyarázta Balázsi-Pál Ágnes.

Emberközpontú megoldások

Az idén elindított kísérleti projektet a PONT csoport kezdeményezte és bonyolította le a Kolozs megyei tanfelügyelőséggel partnerségben, a Kolozsvár polgármesteri hivatala és helyi tanácsa finanszírozásával. A projektben létrejött egy módszertan is, amelynek alapját a Design Thinking módszer képezte – ez gyakorlati és kreatív, emberközpontú megoldásokra sarkall. Az eljárásban a közös gondolkodás, az együttműködés az innovatív megoldások kidolgozásában, a prototípusok tesztelése, maga az egész folyamat annyira fontos, mint a végeredmény. Ez a módszer az interdiszciplináris alkotást szorgalmazza, és hozzájárul a kreativitás fejlesztéséhez. A diákokat a folyamatban tanáraik segítették, a tevékenységek a tanórákon kívül zajlottak.

Az Innovatory című projektben tíz kolozsvári középiskola 119 diákja vett részt, akik hat héten keresztül dolgoztak a javaslatokon.

A 8 díjazott csapat a következő iskolákból került ki: Avram Iancu Elméleti Líceum (3 csapat), Napoca Technikai Kollégium (2 csapat), Anghel Saligny Technikai Kollégium, Onisifor Ghibu Elméleti Líceum és Nicolae Bălcescu Elméleti Líceum (1-1 csapat).

Társadalmi innováció,
szerteágazó tevékenység

Balázsi-Pál Ágnes a PONT csoport tevékenységeiről is beszélt lapunknak. „Azt hiszem, most jutottunk el addig a pontig, hogy társadalmi innovációval foglalkozó csoportként határozzuk meg magunkat. Olyan projekteket próbálunk létrehozni, amelyek kicsit más szempontból közelítik meg a létező helyzeteket és problémákat. Minden programunk valamilyen formában az ifjúságról szól, a fiatalok bevonásával történik” – mondta az ügyvezető igazgató. Hozzátette, ezenkívül kulturális projekteket valósítanak meg, és pár hete elindították a Com’ON Kolozsvár kezdeményezést, amely fiataloknak szóló részvételi költségvetési folyamat.

A csoport állandó programja a Kastély Erdélyben, amely az erdélyi nemes lakok revitalizációját tűzte ki célul, vagy az ebben a folyamatban való segítést.

Idén további három projektet valósítottak meg: az egyik az EduKastély, amelynek keretében tizenkét játékot dolgoztak ki, amelyeket saját rendezvényeikre, illetve a kastélyok által szervezett események gyerekfoglalkozásaira visznek el. A másik kastélyprojekt a History is our story, amely egy interaktív webdokumentumfilm elkészítését tűzte ki célul. Ennek segítségével szeretnék megmutatni az erdélyi kastélyokat új formában. Idén is megszervezték Marosvécsen a Formula-tábort, ahol fiatalokkal dolgoztak azon, hogy fenntartható hasznosítási modellt dolgozzanak ki a marosvécsi Kemény-kastély számára.

A PONT csoport tevékenységének egyik alappillére a fiatal vállalkozók és tehetségek támogatása. Ezen belül most már sokadik éve dolgoznak a Kreatív Kolozsvár programjukon kincses városbeli magyar fiatalokkal. Továbbá idén indult el a CRITBIZ nevű projektjük is, amelynek keretében két váradi partnerszervezet segítségével eljutottak abba a szakaszba, hogy kiválasztották azt a negyvennyolc céget, amely 40 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesül. Ezt a pénzt új vállalkozások létrehozására kapják, s mivel ez egy hároméves projekt, a PONT csoport a partnereivel közösen jövő évben folytatja tevékenységét a nyertesek mentori programjával és a cégek elindításával.