A román nemzeti ünnepet sem hagyták ki a kormányellenes tüntetők Bukarestben és Kolozsváron

Krónika 2018. december 01., 20:07

Kormányellenes tüntetésre gyűlt össze néhány ezer ember szombaton este Bukarestben, a Győzelem (Victoriei) téren, és hasonló demonstrációra került sor Kolozsváron is.

Fotó: Facebook

A tüntetés szlogenje „Románia Európában, boldog születésnapot!”. A résztvevők Románia és az Európai Unió zászlóit lengetik, és kormányellenes jelszavakat skandálnak.

„Büntetőügyesek nélküli centenáriumot!”, „A hazaszeretetet az utcán mérik!”, „Tolvaj- és maffiakormány!” – harsogta a tömeg a kormány épülete előtt.

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint a bukaresti Győzelem téren a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az Együtt Romániáért Mozgalom képviselői is megjelentek és aláírásokat gyűjtöttek az Új Emberek elnevezésű kampányra.

Kolozsváron szintén tüntettek december elsején, itt körülbelül félszáz személy gyűlt össze a Memorandisták emlékművénél. A szervezők közösségi oldalon olvasható felhívása szerint Romániának az Európai Unióban kell maradnia, és ehhez „meg kell szabadulnia attól a bűnözőcsoporttól, amely a vezetőjévé vált.”