Román centenárium – katonai parádét tartottak a bukaresti Diadalívnél a nemzeti ünnep tiszteletére

Hírösszefoglaló 2018. december 01., 13:39

Négyezer román és külföldi katona vonult fel szombaton a bukaresti Diadalívnél tartott centenáriumi parádén.

Fotó: Florin Lupsa/Agerpres

A katonai parádé kezdetén Klaus Johannis államfő tartott díszszemlét, majd felcsendült a román nemzeti himnusz. Az ágyúk díszsortüze után az elnök koszorút helyezett el a Diadalívnél, majd egy perc néma csenddel adóztak a katonai színtereken elhunyt hősök emlékének.

A katonai parádét a légierő nyitotta meg.

A védelmi minisztérium, a belügyi tárca, a Román Hírszerző Szolgálat, a kormányőrség és az országos börtönigazgatóság több mint négyezer katonája vonult fel,

mellettük jelen volt 20 ország (Albánia, Bulgária, Kanada, Csehország, Horvátország, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Portugália, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, a Moldovai Köztársaság, Szlovákia, az Amerikai Egyesült Államok, Törökország és Ukrajna) mintegy ötszáz katonája.

Felvonultatták a Román Hadsereg, illetve a partner- és szövetséges országok több mint 200 technikai eszközét.

A diadalív fölött 50 harci repülőgép repült el.

Az ünnepségen részt vett többek közt Viorica Dăncilă kormányfő, a szenátus és a képviselőház elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu és Liviu Dragnea, Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök, több miniszter, szenátor, képviselő, Emil Constantinescu és Traian Băsescu volt államfők és több pártvezető is.