Bukaresten kívül más romániai városokba is ellátogathat jövőre Ferenc pápa

Rostás Szabolcs 2018. november 30., 17:50

A görögkatolikus egyháztól származó információk szerint Ferenc pápa várhatóan nem májusban, hanem valamelyik nyári hónapban látogat jövőre Romániába, és Bukaresten kívül vidéki nagyvárosokat is felkeres.

Ferenc pápa Románia görögkatolikus és római katolikus püspökeinek társaságában november elején Fotó: Vaticannews.va

Florentin Crihălmeanu Kolozsvár-szamosújvárosi görögkatolikus megyéspüspök úgy nyilatkozott, a katolikus egyházfő romániai látogatását néhány hónappal elhalasztották, ennek megfelelően nem az eredetileg kitűzött időpontban, májusban keresi fel az országot, hanem valamikor július és szeptember között. Ennek oka, hogy májusban Nagyszeben ad otthont uniós csúcstalálkozónak annak apropóján, hogy 2019. első felében Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

A bukaresti elnöki hivatal és a kormány állítólag jelezte, hogy nem tud egyszerre megszervezni az uniós csúcsot és a pápalátogatást is.

Florentin Crihălmeanu a kolozsvári Știri de Cluj portálnak elmondta, immár bizonyos, hogy Ferenc pápa felkeresi jövőre Romániát, és erre várhatóan július és szeptember között kerül sor. „Az apostoli nunciatúra hamarosan tájékoztatni fog bennünket a pápa látogatásának időpontjáról. Annyit már tudunk, hogy a katolikus egyházfő nem csak Bukarestet keresi fel, hanem ellátogat más fontos nagyvárosokba is. Természetesen azt szeretnénk, ha eljönne Kolozsvárra is, a mi csodálatos városunkba” – nyilatkozta a portálnak a Kolozsvár-szamosújvárosi görögkatolikus megyéspüspök.

Szavai egybevágnak Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök lapunknak a hónap elején adott nyilatkozatával, miszerint nem zárható ki, hogy 2019-ben esedékes romániai látogatása során Ferenc pápa Erdélyt is felkeresi. Böcskei László a romániai püspököknek a Vatikánban tett ad limina apostolorum látogatását követően a Krónikának elmondta: a szentatya nyitott arra, hogy jövőre közelről, „itthon” is megismerje erdélyi híveit.

Különben a napokban a kincses városban tartózkodik Francesco Monterisi bíboros, a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilika nyugalmazott főpapja, aki részt vett görögkatolikus és ortodox egyházfők szobrainak felavatásán. Meg nem erősített információk szerint az olasz bíboros Ferenc pápa esetleges erdélyi látogatását is előkészítette Kolozsvárt.