Csíkszereda felkerült az úszósport térképére – interjú Trandafir Norbert korábbi olimpikonnal

Dobos László 2018. november 28., 13:39

Az eddig jégkorong- és sísportjáról, illetve az FK Csíkszereda kupabravúrjáról híres Csíkszereda az úszósportban is maradandót alkotott: a napokban a Csíki Csobbanóban rendezték meg az idei országos rövid pályás úszóbajnokságot.

Az ország legjobb úszói mártóztak meg a Csíki Csobbanóban Fotó: Halmágyi Zsolt

Az öt éve átadott csíkszeredai uszodában rendezett versenyek alatt figyeltük az arcokat, és úgy tűnt, hogy a sportolók, szakemberek és nézők egyaránt elégedettek voltak a szervezéssel. Kevésnek bizonyult az uszoda körüli parkolóhelyek száma, de a szervezők erre is találtak megoldást, a közelben lévő szabadtéri, rég nem használt gyorskorcsolyapályát átalakították parkolóvá.

A rövid pályás úszóbajnokságot a Román Úszó- és Öttusa Szövetség szervezte Csíkszereda Polgármesteri Hivatalával és a VSK Csíkszeredával közösen.

A rendezési jog megszerzése a kiváló marosvásárhelyi gyorsúszónak, az időközben Csíkszeredába költözött Trandafir Norbertnek köszönhető:

ő fogta össze a szervezőbizottság munkáját, bárkinek bármilyen gondja akadt a bajnokság során, hozzá fordulhatott megoldásért.

– Nehéz napokon van túl, befejeződött a bajnokság. Hogyan értékeli a versenyeket, a szervezést?

– Szerintem nagyon jól sikerült, ki merem jelenteni, hogy jobban sikerült, mint ahogy azt legmerészebb álmaimban is elképzeltem volna. Vendégeink, a szakemberek, a sportolók csak felsőfokon beszéltek a rendezésről, a körülményekről, az uszodáról. Tetszett nekik a város is, igaz, sokan előítéletekkel jöttek Székelyföldre, félelmeik voltak. Kérdezték tőlem, hogy mi lesz, ha ők nem tudnak magyarul. Megnyugtattam őket, és szerencsére egy panasz sem érkezett kommunikációs nehézségekről.

– Négy napon át reggeltől estig zajlottak a megmérettetések, egymást érték a versenyszámok. Honnan érkeztek sportolók? Milyen volt a versenyek színvonala, hol tart a romániai úszósport?

– A különböző versenyszámokban 300 sportoló állt rajthoz, az országból 54 klub volt képviselve. Hetven szakembert akkreditáltunk, és mindennap legalább 150 olyan néző foglalt helyet a lelátókon, akik nem csíkszeredaiak. A színvonal az elmúlt évekhez képest csökkent. Sajnos a világszinten kimagasló román sikerek száma kevesebb lett, a nemzetközi eredmények elmaradnak a korábbi évtizedek remek szereplésétől. A verseny színvonalát emelte volna Robert Glință és Daniel Martin jelenléte, de ők a decemberi, Kínában esedékes rövid pályás világbajnokságra készülnek, és az a szakmai döntés született, hogy ők ne induljanak a bajnokságon. Romániából rajtuk kívül senki sem tudta teljesíteni a vb-induláshoz szükséges szintet.

Összességében az úszást űző sportolók száma növekedett Romániában, de a csúcseredmények elmaradnak. Nem szeretnék senkit felelőssé tenni, nem az én tisztem.

Trandafir Norbert közbenjárásának köszönhető, hogy Csíkban rendezték meg a bajnokságot Fotó: Halmágyi Zsolt

– Több csíkszeredai úszó is rajthoz állt. Milyen eredményekkel zárták a csíkiak életük eddigi legnagyobb versenyét?

– Saját tanítványomról, a VSK Csíkszeredát képviselő, 15 éves Balog Henriettáról tudok beszélni. Ő első csíkszeredaiként jutott be egy országos bajnokság fináléjába, 200 m hátúszásban döntős volt, nagyon jó időt ért el. 100 m háton kettő, 200 m háton négy másodpercet javított egyéni csúcsán, 200 m gyorsúszásban pedig hét másodperccel úszott jobban, mint eddig, tehát óriásit léptünk előre. B-döntős volt a felnőttek között, a 20 éven aluliak fináléjában ötödik lett, korosztályában pedig negyedik.

– Merre tart a csíki úszás, számíthatunk-e további nagy versenyekre a Csíki Csobbanóban? Kik segítették Önt a szervezésben?

– Olimpián kívül bármilyen rövid pályás világversenyt meg tudnánk rendezni, mivel a bajnokság lejárta után nemzetközileg is hitelesítik az uszodát. Lehetne itt rövid pályás világbajnokságot is rendezni, de ez nagyon sok pénzbe, több százezer euróba kerülne. A kérdés második felére a válasz egy kicsit talán viccesnek is tűnhet, egyedül hoztam össze az egészet. Lehet, hogy nem kértem eléggé őket, de sajnos az úszást oktató kollégák nem akartak beszállni ebbe a dologba.

Én úgy gondoltam, mindenki segédkezni fog a szervezésben, mert ez egy akkora esemény Csíkszeredának, amilyen még sosem volt a városban. Reméltem, hogy mindenki kiveszi majd a részét, azonban végül nem így lett.

Az uszoda személyzete mellém állt, többen egy gyorstalpaló bírói tanfolyamot is elvégeztek, így tudták segíteni a rendezést. Órák alatt tanultak meg olyan szakmai dolgokat, amiket mások évek alatt sajátítanak el. A bajnokság zökkenőmentes lebonyolításához szükség volt arra, hogy Ráduly Róbert Kálmán polgármester és a polgármesteri hivatal az ügy mellé álljon, a VSK, élén Lászlófy Botonddal pedig intézze a bajnokság pénzügyi dolgait, a háttérmunkát.

Névjegy

Trandafir Norbert 1989. február 8-án született Marosvásárhelyen. Szülővárosában kezdett el úszni, első edzője Fülöp Ferenc volt, később Sanda Ștefănescu és Peteley Atilla edzők készítették fel. Ifiként 2006-ban Európa-bajnoki címet szerzett 50 méteres gyorsúszásban (22.80 másodperc). Felnőttként 2011-ben ezüstérmes lett a főiskolás világbajnokságon, majd 2012-ben bronzérmet nyert a 2012-es Európa-bajnokságon Debrecenben, ahol a 100 méteres gyorsúszásban (49.09 mp) állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Három olimpián vett részt, indult a 2008-as pekingi, a 2012-es londoni és a 2016-os riói nyári játékokon, legjobb eredménye az elődöntőbe jutás volt. Gyorsúszásban jeleskedett, 50 és 100 méteren indult, egyéni csúcsa 50 m gyorson 21.98 másodperc, 100 m gyorson 48.46 másodperc.