Johannis elutasítja és veszélyesnek tartja az antiszemitizmus vádját

Krónika 2018. november 21., 12:22

Határozottan elutasítja Klaus Johannis államfő, hogy politikai célokra használjanak fel olyan rendkívül érzékeny témákat, mint az antiszemitizmus. Az államfő a fejlesztési miniszteri posztra jelölt Ilan Laufer vádjaira reagált.

Az üzletember-politikus kedd este a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) székházában tartott sajtónyilatkozatában kijelentette: az antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának tartja, hogy az elnök nem járult hozzá a regionális fejlesztési tárca élére való kinevezéséhez.

Az államelnöki hivatal szerdán közleményt adott ki, amely leszögezi, hogy az antiszemitizmus „relativizálása” veszélyes, mert gyűlöletre és diszkrimináló megnyilvánulásokra uszíthat.

Klaus Johannis államfő szerint Ilan Laufer „elbukott az érettség vizsgáján azzal, hogy azonosult egy nevetséges vádakat tartalmazó, valós alapot nélkülöző szöveggel, és eljátszotta a mérgező PSD-s propaganda szócsövének szerepét.” A közlemény szerint akik ilyen botrányos vádakat fogalmaznak meg, semmiképpen sem kaphatnak közjogi méltóságot a román államban. Johannis úgy véli, hogy Laufer nyilatkozata „újabb példa a Szociáldemokrata Párt hosszú ideje tartó, ártalmas retorikájára, amely folyamatosan a gyűlöletet és a xenofób irányzatokat táplálja”.

„Megengedhetetlen, hogy a holokauszt emlékét ilyen támadásokkal mocskolják be, amelyek alantas érdekeket szolgálnak és a társadalmi békét veszélyeztetik” – idézte az elnök állásfoglalását az Agerpres hírügynökség. Johannis azt is felidézi, hogy az utóbbi két évtizedben Románia sokat tett a holokauszt emlékének méltó megőrzése és az antiszemitimus visszaszorítása érdekében. A dokumentum emlékeztet, az elnök mandátuma kezdetétől támogatta a holokauszt-múzeum létrehozását és 2017-ben megkapta a rangos Light Unto the Nations (Fény a nemzetekre) kitüntetést, amely az Amerikai Zsidó Tanács legmagasabb szintű elismerése.

{K1}