A kolozsvári Demény Balázs zongoraművész is megkapta idén a Junior Prima Díjat

Krónika 2018. november 21., 09:32

Tíz fiatal tehetség, közöttük a kolozsvári származású Demény Balázs vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában a Müpában Budapesten.

Demény Balázs

Az idei díjazottak között van Balogh Máté zeneszerző, Demény Balázs zongoraművész, Dolfin Benedek csellista, Horváth Benedek zongoraművész, Könyves-Tóth Mihály trombitaművész, Kovács Gergely zongoraművész, Pataki Bence operaénekes, Rafael Márió dzsesszzongorista, valamint Rajna Martin karmester és Tomasz Máté Milán csellóművész.

„A 11. alkalommal átadott elismerésben eddig több mint 100 tehetséges fiatal részesült, a zsűrinek is van három olyan tagja, akik korábban elnyerték a Junior Prima Díjat” – emelte ki Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a kedd esti díjátadáson. Hozzáfűzte: akinek lehetősége van, támogatnia kell a kultúrát lehetőségéhez mérten, ez az az MVM kötelessége is.

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, a budapesti Zeneakadémia rektora, a zsűri elnöke, hangsúlyozta: Magyarország kifogyhatatlan a zenei tehetségekben. „Az idei díjazottak erős láncszemei lesznek a magyar kultúrának és művészetnek” – idézte Vigh Andreát az MTI.

Demény Balázs a fiatal zongoraművész nemzedék egyik kiemelkedő tehetségének számít.

1989-ben született Kolozsváron, zongoratanulmányait Buzás Pál növendékeként szülővárosában kezdte, majd 2004-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban Eckhardt Gábor tanítványa. 2009 szeptemberétől, Kemenes András zongoraosztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, 2011 októberétől Erasmus ösztöndíjjal a berlini Hanns Eisler Hochschule für Musik diákja, Georg Sava és Gabrielle Kupfernagel növendékeként. 2013-tól a berlini Universität der Künste szóló zongora-mester szakán Pascal Devoyon növendéke, párhuzamosan végezve a budapesti és berlini egyetemeket. Kitüntetéses diplomájának megszerzése után első helyen jutott be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájába, ahol jelenleg első éves.

Csoportkép a magyar zeneművészet kategóriában Junior Prima Díjjal kitüntetettekről Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A friss Junior Prima Díjas zongoraművész a 19. Ile de France, a Hans von Bülow és a Carl Filtsch nemzetközi zongoraversenyek első díjasa, a Nemzetközi Chopin Zongoraverseny (Budapest) második helyezettje. Rangos koncerttermek és fesztiválok meghívottja volt már: többek között a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Gasteig Münchenben, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Raidingi Liszt Fesztiválon, a bukaresti Atheneumban, a Milánói Világkiállításon vagy a Yokohama International Piano Concert Seriesben is fellépett már. Demény Balázs emellett az ISA Prag-Wien-Budapest Fesztivál és mesterkurzus Kodály és Pianist díjasa, a S. Toduță Nemzetközi Zongoraverseny és a bukaresti Magyar Zene Fesztiváljának első helyezettje.