Díszkivilágítás okozta a tűzvészt – elkészült a jelentés a váradi görögkatolikus palotában keletkezett károk okairól

Balogh Levente 2018. november 21., 12:07

Elektromos hiba, a palota homlokzatára szerelt díszkivilágítás okozta a nagyváradi görögkatolikus püspöki rezidenciában augusztus végén pusztító tűzvészt – derül ki a katasztrófavédelem jelentéséből.

Kizárható a szándékosság. A palota tetőszerkezete nagy valószínűséggel rövidzárlat miatt gyulladt ki Fotó: Balogh Levente

Minden bizonnyal az elektromos hálózat meghibásodása okozta azt a tüzet, amely nyomán augusztusban szinte teljesen kiégett a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota.

A katasztrófavédelem által a tűzvész nyomán lefolytatott vizsgálat mostanra zárult le, és az adatok szerint nagy valószínűséggel kizárható, hogy a tüzet szándékosan okozták volna: arra a következtetésre jutottak, hogy a tűz oka a palota díszkivilágításában keletkezett meghibásodásban keresendő. Eszerint

a palota kiégéséért valószínűleg rövidzárlat okolható, amelyet vagy a díszkivilágítás egyes, elöregedett elemei okoztak, vagy az, hogy a hálózatot hibásan építették ki.

A tűzoltóság szakértői többek között egy videófelvétel alapján jutottak erre a következtetésre, amelyet egy turista készített nem sokkal a tűz fellobbanása előtt. A felvételen az látható, hogy a palota homlokzatának díszkivilágítása furcsán villódzik. A katasztrófavédelmi vizsgálat eredményeit továbbították az illetékes ügyészséghez, amely annak alapján folytatja le a vizsgálatot az esetleges felelősök kilétének kiderítése és felelősségre vonása érdekében.

A díszkivilágítást 11 évvel ezelőtt felszerelő nagyváradi cég tulajdonosa, Alexandru Criste az Ebihoreanul.ro portálnak ugyanakkor úgy nyilatkozott: cégét bűnbakként akarják megbélyegezni, hiszen „gonoszságra vall azt mondani, hogy a tüzet egy 11 éve felszerelt kivilágítás okozta”. Szerinte az igazi ok az, hogy nem biztosították a díszkivilágítás megfelelő karbantartását, illetve hogy utólag hozzátoldottak az általuk kivitelezett rendszerhez.

Mint arról beszámoltunk, az augusztus 25-ei tűzvészben a palota tetőzete és első emelete teljesen kiégett.

Az ingatlan állagmegőrzési munkálatai már hónapok óta zajlanak, miután a nagyváradi önkormányzat már napokkal a tűzvész után, még augusztus végén megállapodott a görögkatolikus püspökséggel, hogy partnerségre lépnek, és húsz évre átveszi a püspöki palota kezelését, hogy elvégezhesse a szükséges felújítási munkálatokat.

Ezek három szakaszban zajlanak. Az első szakaszban elhordják a törmeléket, majd szakértők mérik fel, a palota mely elemei vészelték át olyan állapotban a tűzvészt, hogy fel lehet őket használni a felújítás során, és melyek károsodtak annyira, hogy pótolni kelljen őket. A második szakaszban azokat az állagmegőrzési munkálatokat végzik el, amelyek elsősorban ahhoz szükségesek, hogy az épület ellenálljon az időjárás viszontagságainak. Ennek részeként pótolják a tetőzetet. A harmadik szakasz az épület teljes felújítását jelenti majd, amivel a remények szerint három éven belül végeznek.

A felújítást követően a püspökség az épület egyharmadában rendezheti be hivatalait, a fennmaradó részben az önkormányzat kulturális központot alakít ki. A tulajdonjog ugyanakkor a püspökségé marad az egész ingatlan fölött, de az önkormányzat ingyenes használatba kapja.