„Jóhiszemű” centenáriumi ünnepre szólítják a magyarokat

Bíró Blanka 2018. november 21., 06:31

A román hatóságok elvárják, hogy a helyi önkormányzati vezetők „jóhiszeműen” vegyenek részt a centenáriumi ünnepségen. Minderről Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus beszélt a centenáriumra szervezett programok ismertetésekor.

Sepsiszentgyörgyön minden évben utcára vonulnak az Új Jobboldal nevű szervezet „jóhiszemű” tagjai

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, meghívják valamennyi közintézmény vezetőjét, a választott tisztségviselőket, és elvárják, hogy jóhiszeműen vegyenek részt az ország „legfontosabb ünnepén”. „Faragatlanság feltételekhez kötni a centenáriumon való részvételt. Ha meghívnak, jóhiszeműen részt veszel” – szögezte le a prefektus. Hozzátette egyúttal, hogy

visszautasítják minden olyan köztisztviselő jelenlétét a nemzeti ünnepen, akik nem értik meg, hogy viselkedésükkel, felszólalásaikkal megsérthetik a lakosság egy részét vagy a román államot és szimbólumait, „szélsőséges és nacionalista” beszédeikkel beárnyékolhatják a román nemzeti ünnepet.

Sebastian Cucu emlékeztetett, hogy néhány nappal ezelőtt Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert a román közösség tagjai megtapsolták, amikor az ortodox katedrálisban annak felújítása kapcsán tartott beszédet.

Kovászna megyében november 20-tól december 1-ig tart a centenáriumi rendezvénysorozat, több mint félszáz ingyenes program lesz Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Bodzafordulón, Bereckben és Előpatakon. December 1-jén katonai és légi parádé lesz, száz lampiont engednek fel a levegőbe.

Mint ismeretes, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor, a megyei közgyűlés elnöke soha nem vett részt a december 1-ei ünnepségen. Kijelentették, csak akkor mennek el, ha szót kapnak, és az 1918. december 1-ei ígéretekre emlékeztethetik a román államot, hiszen száz év után sem teljesültek a modern Románia alapító okiratának tekinthető gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltak.