Nikola Gruevszki megerősítette, hogy megkapta a menekültstátust Magyarországon

Hírösszefoglaló 2018. november 20., 19:38

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kedden a Facebook-oldalán megerősítette, hogy megkapta a menekültstátust Magyarországon. Az erről szóló értesülést először a Magyar Idők, a hírt pedig a magyar és a macedón médián kívül a világsajtó is közölte.

Fotó: Facebook

Nikola Gruevszki a közösségi oldalon azt írta, az európai uniós és NATO-tag Magyarország pozitívan bírálta el politikai menedékkérelmét, amelyet azért adott be, mert Macedóniában politikai üldöztetésnek van kitéve. Közölte, kérelme átadásakor beszámolt arról, hogy hazájában az új, szociáldemokrata kormány üldöztetésének van kitéve. A kormány szerinte nem demokratikus eszközöket használva és visszaélve a macedón ügyészségi és bírói rendszerrel „meg akarja fosztani a szabadságától”.

Emlékeztetett arra, hogyan kezdődött az ellene folyó eljárás: először megjelentették az illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseket, aztán kineveztek egy különleges ügyészt, aki a bírósághoz hasonlóan a szociáldemokraták eszközévé vált.

Gruevszki elmondása szerint a magyar hatóságoknak konkrét példákat és bizonyítékokat felsorolva leírta mindazokat az igazságtalanságokat, szabálytalanságokat, törvénytelenségeket, a diszkriminációkat, a koncepciós eljárásokat és ítéleteket, az ellene folyó eljárásokat, és mindazt a tortúrát, amelynek ő és társai az új kormány megalakulása után ki voltak téve, és amelynek a vége a számtalan fenyegetés volt, amelyet az országa elhagyása előtti napokban kapott. A volt macedón kormányfő arról is tájékoztatta a magyar hatóságokat, hogy Macedóniában nincsenek meg a tisztességes és törvényes bírósági eljárás feltételei, és a politikai üldöztetési hangulat közben a hivatalban lévő kormány sem védi meg az életét a számos fenyegetéstől, amelyet kapott.

A volt macedón miniszterelnök szerint jelenleg a Macedóniában élők a kormány elnyomásának, diszkriminációnak, üldöztetésnek vannak kitéve, jellemzőek a politikai alapú letartóztatások, és a kormány átvette az irányítást a bíróságok és az ügyészsége felett, és a letartóztatások a politikai körülményektől, valamint a szükségtől függnek. „Úgy döntöttem, hogy én ezzel szembe szállok, és a lépésemmel az ügyet magasabb szintre viszem” – idézte Nikola Gruevszkit az MTI.

Leírása szerint az utolsó pillanatig állította, hogy – minden igazságtalanság ellenére – kész börtönbe vonulni, ha Zoran Zaev miniszterelnök letesz pusztító politikájáról, „de úgy tűnik, ő mindent akar”. „Úgy döntöttem, hogy harcolok, és szembe szállok ezzel a gyávával, aki nap mint nap szemtelenül hazudik és lop a saját népétől, és visszaél funkciójával, amelyhez tisztességtelen úton jutott” – fogalmazott Nikola Gruevszki, aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke bejelentette, rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze szerdára a Gruevszki-ügyben. Az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a „Gruevszki-botránnyal” kapcsolatban a magyar Belügyminisztérium és a bevándorlás hivatal törvényi kötelezettségüket megszegték, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezették. Azt írta: magyarázatot vár, ki a felelős azért, hogy az „elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát”. A magyarországi ellenzéki pártok szerint az Orbán-kormány „hivatalosan is egy bűnöző mellé állt” a volt macedón kormányfő ügyében; megdöbbentőnek nevezték, hogy a Fidesz-kormány hivatalosan is menekültstátuszt adott a korrupció miatt elítélt Nikola Gruevszkinek.