Johannis csak félig hagyja jóvá a kormányátalakítást, visszautasít két miniszterjelöltet

Krónika 2018. november 20., 13:21

Nem fogadja el Klaus Johannis a fejlesztési miniszternek kiszemelt Ilan Laufert, valamint a közlekedési tárca élére javasolt Lia Olguța Vasilescut. Az államfő mindezt kedden rendezett sajtótájékoztatóján jelentette be.

Fotó: Presidency.ro

A Cotroceni-palotában rendezett tájékoztatóján az államfő gyenge megoldásnak nevezte a Szociáldemokrata Párt (PSD) által egy nappal korábban bejelentett kormányátalakítást. Klaus Johannis úgy vélekedett, hogy a megfelelő megoldás a teljes kormány leváltása lenne, szerinte ugyanis a Viorica Dăncilă vezette kabinet „rengeteg problémát okozott”.

Az államfő közölte, kibocsátotta a kormányátalakítást jóváhagyó elnöki rendeletet, két miniszterjelöltet azonban visszautasított.

Kiderült, hogy Johannis nem ért egyet a közlekedési tárca élére javasolt Lia Olguța Vasilescu „átköltöztetésével” (ő eddig a munkaügyi minisztériumot vezette), ugyanakkor azt is ellenzi, hogy fejlesztési miniszternek nevezzék ki Ilan Laufert. Az államfő nem indokolta meg, miért ellenzi a két miniszterjelölt kinevezését, csupán annyit közölt: szerinte „nem megfelelőek” a posztra. A kormányátalakításnál Johannis szerinte figyelembe kell venni, hogy Románia 2019 első felében átveszi az EU tanácsának soros elnökségét, a román uniós elnökség pedig akkor lehet sikeres, ha a kormány egésze és az egyes szakterületek felelősei is jól végzik dolgukat. „A másik fontos szempont az, hogy nincs már sok idő az uniós elnökségig” – magyarázta Johannis.

Elutasításával Klaus Iohannis ahhoz hasonló politikai válságot robbanthat ki, mint 2016 decemberében, amikor visszadobta a parlamenti választások nyomán összeállt PSD–ALDE-koalíció által a miniszterelnöki tisztségre jelölt Sevil Shhaideh kinevezését. 

Bár többször kinevezte már miniszternek, Klaus Johannis ezúttal visszadobta Lia Olguța Vasilescu jelölését

Mint arról beszámoltunk, nyolc minisztérium élén cserél vezetőt a Szociáldemokrata Párt (PSD), mivel elégedetlen az eddigi tárcavezetők tevékenységével; a kormányátalakításról hétfői ülésén döntött a koalíció fő erejét adó alakulat országos végrehajtó testülete. A döntés értelmében Lia Olguța Vasilescu eddigi munkaügyi miniszter a közlekedési tárca élén folytathatja miniszteri tevékenységét Lucian Șova utódjaként, Vasilescu helyét pedig a munkaügyi tárca élén Marius Budăi foglalhatja el.

Leváltják Paul Stănescu miniszterelnök-helyettest és fejlesztési minisztert, akit Ilan Laufer korábbi kis- és középvállalkozásokért felelős miniszter váltana, Dănuț Andrușcă gazdasági miniszter helyére Niculae Bădălău, George Ivașcu művelődési miniszter helyére pedig Daniel Breaz szenátor kerülhet. Csere lesz az ifjúsági és sporttárca élén is: Ioana Bran utódja Constantin Bogdan Matei képviselő lesz. Bogdan Cojocaru távközlési miniszter sem maradhat a helyén, őt Alexandru Petrescu váltja majd.