Segítenék az autizmussal élőket: miniszterelnöki rendelettel létrehozták az erre vonatkozó stratégiát kidolgozó bizottságot

Hírösszefoglaló 2018. november 20., 09:20

Megalakult a 2020-2022-es időszakra vonatkozó országos autizmusstratégiát kidolgozó bizottság. Az erről szóló miniszterelnöki rendelet hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A tudomány jelen állása szerint genetikai okok állnak a háttérben, az autizmussal kapcsolatban ugynakkor még sok a megválaszolatlan kérdés Fotó: Farkas Antal

A Viorica Dăncilă kormányfő által kiadott rendelet értelmében a bizottság jogi személyiség nélküli, minisztériumközi szervként működik, és konzultatív szerepe van.

A testületet a kormányfőtitkárság, a miniszterelnöki hivatal, az egészségügyi minisztérium, az oktatási tárca, továbbá a munkaügyi, a regionális fejlesztési és a pénzügyminisztérium, az Országos Mentálegészségügyi Központ, a Fogyatékkal Élők Védelméért Országos Hatóság, illetve az Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság képviselői alkotják.

A bizottság fő célkitűzése a 2020-2022-es időszakra vonatkozó országos autizmusstratégia kidolgozása, az autizmusban szenvedők életminőségének javítása érdekében.

A stratégiát az egészségügyi minisztériumnak kell majd a kormány elé terjesztenie, és a kabinet határozat formájában fogadja el.

A testület elnöki tisztségét a kormányfőtitkárság egyik államtitkára tölti majd be, akit a kormányfőtitkár nevez ki.