Újabb Bihar megyei településeken jelent meg az afrikai sertéspestis

Krónika 2018. november 19., 22:32

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakhatóság – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Fotó: 123RF

Hétfőn a magyar-román államhatártól mintegy 15 kilométerre fekvő Érköbölkúton azonosítottak négy fertőzésgócot, miután az elmúlt héten a határ melletti 25 kilométeres sávban 14 településen összesen 39 fertőzésgócban pusztították el a sertéseket. Az itteni magángazdaságokban összesen 406 házi sertést és egy vaddisznót pusztítottak el, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését.

A Bihar megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság közölte: a kór az ősz beköszöntével jelent meg ismét a térségben, és feltételezhetően a vaddisznók terjesztették el, amelyek a learatott kukoricatáblákban keresnek maguknak élelmet.

Bihar megyében a múlt héten ütötte fel ismét a fejét a sertéspestis, miután augusztus eleje óta nem jelentettek újabb eseteket. November 15-én 39 fertőzési gócot azonosítottak a megye 14 településén. 406 fertőzött házi sertést és egy vaddisznót kellett elpusztítani, megelőző intézkedésként pedig további 1072 állat megsemmisítését rendelték el; a tulajdonosokat a vonatkozó törvényeknek megfelelően kártalanítják.

Az állategészségügyi hatóság öt nappal ezelőtti országos összesítése szerint Romániában a kór megjelenése óta 360 800 sertést kellett elpusztítani. A legutóbbi összesítésben az ország 18 megyéje 287 településén azonosított 1092 fertőzésgóc szerepelt. A hatóság eddig 7862 állattartó számára fizetett ki összesen 190,11 millió lej kártérítést.